Сръбският премиер към Цветан Василев: Как не те е срам, Цветане!
Сръбският премиер към Цветан Василев: Как не те е срам, Цветане! / снимка: БГНЕС, архив

Сръбският премиер Александър Вучич с нескриван гняв критикува на пресконференция банкера Цветан Василев и заяви, че няма да позволи българският магнат да слага пари в джоба си за сметка на държавата. Повод за избухването му е фактът че сръбската фабрика за стъкло в Парачин, все още мажоритарна собственост на Василев, дължи на 20 млн. евро за неплатени сметки за електричество и газ.

Вучич директно предупреди Василев, че ако някой му разреши да не регулира задълженията си към Сърбия, това означава, че някой му позволява да бъде богат, успешен и арогантен, а всички други са глупаци.

Медиите в Белград коментират, че очевидно кранчето на чешмата, от която течеха привилегиите за Цветан Василев, се затваря, и той трябва да намери пари да плати своите дългове към Сърбия. Не е ясно обаче дали това вече ще бъде достатъчно, оценяват независими експерти.

В същото време работниците от фабриката за стъкло заплашват с блокада на магистралата Белград - Ниш. Вучич обаче е категоричен, че няма да позволи това да се случи.

Рекорден запор за близо 1 млрд. лева на собственост на Цветан Василев

От друга страна Цветан Василев се намира под защитата на съветниците на сръбският президент Томислав Николич - Предраг Микич и Павел Башич. Според добре осведомени източници, Василев е правил дългове и се е държал арогантно, защото е бил сигурен, че винаги зад гърба му стоят хора от обкръжението на Николич. Сръбският премиер обаче решил да прекъсне това и не го интересува кои стои зад българо-сръбската бизнес-политическа идилия.

В кулоарите на сръбската скупщина се спекулира, че острата и директна критика на Вучич към Василев е и поредното доказателство за тихия разкол между президента и премиера, който вече трудно се прикрива. Цветан Василев в Сърбия очевидно се чувства сигурно, и това не е случайно, защото досега президентската връзка функционираше безпрекорно. В момента, когато той стана трън в окото на Вучич, който е решил да не толерира любимците на Николич, позициите на българина стават опасно разклатени, коментират медиите в западната ни съседка.

Според източници на службите за сигурност в Белград, които пожелали да останат анонимни, Цветан Василев не се интересува от фабриката за стъкло в Парачин. Затова не е изключена и възможността той да върне предприятието в сръбски ръце в замяна на толерантно отношение и сигурна защита на сръбска територия.

Развръзката около това ще бъде или драматична, или ще бъде договорена в пълна секретност, но засега единствено е ясно, че обръчът около Василев в Сърбия се затяга, и той е все повече дестабилизиран и в опасни бизнес проблеми, коментират още източниците на службите, цитирани в медиите.

Борисов с предложение - да се разсекрети всичко за влогове и кредити в КТБ

Фактът, че стана прицел на критики в очите на най-силния човек в Сърбия - Александър Вучич, обаче за българският банкер трябва да е сериозен сигнал, че независимо от бъдещата развръзка, Сърбия вече не може да бъде неговия оазис, посочват още от службите, цитирани от средствата за информация.

Защото сръбският премиер е нестандартно директен и открит в своите ходове и няма да позволи да позволи никаква политическа търговия в замяна за своя рейтинг, а и това е начин да покаже на президента Николич да не се играе с огъня, пишат медиите.