Половината от белите облаци се дължат на фитопланктона в световния океан
Половината от белите облаци се дължат на фитопланктона в световния океан / Thinkstock/Getty Images

Приблизително половината от ярките, бели облаци в небето дължат произхода си на жизнената дейност на фитопланктона в океаните на Земята. Техните клетки отделят в атмосферата огромни количества аерозоли, от които се образуват облаци, твърдят американски физици в статия в сп. „Сайънс адвенсис”.

Сюзън Бероуз от Тихоокеанската северозападна национална лаборатория в Ричлънд (САЩ) и нейните колеги са стигнали до този извод, като са изследвали снимки на антарктическите води на световния океан, получени с помощта на климатичния спътник „Тера”.

Учените отбелязват, че т.нар. Южен океан е едно от най-облачните места на нашата планета и именно по тази причина е привлякло вниманието на групата на Бероуз. Водите му са много отдалечени от всички райони на сушата, освен от Антарктида, което е дало възможност на специалистите да проследят как се раждат там различните типове морски аерозоли.

Оказало се, че около половината от аерозолните частици, родени над океана, се дължат на фитопланктона. Това е особено вярно през лятото и есента в южното полукълбо на Земята, когато цъфти планктонът. Тези частици не само помагат за образуването на облаците, но и ги правят по-блестящи и бели, по-видими от човека.

Ако се гледа планетата като цяло, всяко лято цъфтежът на планктона увеличава два пъти броя на аерозолните частици в атмосферата. Появилите се в резултат на това гъсти облаци на свой ред отразяват в космоса по около 4 вата енергия, преносима от слънчевите лъчи, на всеки квадратен метър от Земята, което охлажда планетата.

„Южният океан играе огромна роля в работата на глобалната климатична система на Земята и ние се надяваме, че нашето откритие ще помогне по-добре да се разбере колко силно реагира планетата ни на парниковите газове”, заключава Бероуз, цитирана от РИА Новости.

Източник: БТА