Хиляди се събраха да възродят събора в Рожен
Хиляди се събраха да възродят събора в Рожен / снимка: Адриан Кулев, Дарик радио Пловдив
Стотици хиляди се очаква да посетят събора в Рожен
81019
Стотици хиляди се очаква да посетят събора в Рожен
  • Стотици хиляди се очаква да посетят събора в Рожен

Хиляди се събраха, за да възродят Роженският събор след 9-годишно прекъсване.

Те изпълниха поляните на мястото на събора, за да видят и чуят откриването на най-голямото фолклорно събитие за Родопите тази година.

Церемонията започна с кукерски състав, след което четири лъча от 400 гайдари се насочиха към сцената.

Следваха изпълнения на фолклорен ансамбъл „Родопа", възпитаници на музикалното училище в Широка лъка, Космическите гласове и Валя Балканска с нейните наследници.
Програмата на събора продължава с Национален фолклорен конкурс „Рожен", музейна експозиция „Скотовъдството по нашите земи", изложба „Съборът на Рожен - история, песни, звезди" и етнографски сбирки от региона, животновъдно изложение на овце, кози, говеда, биволи и др., и кулинарно шоу с Ути Бъчваров и „Театър на трохите" с мрежа „Хлебни къщи".

Ще има още състезание по ръчно стригане на овце, състезание по доене, „Надиграване в Рожен", изложение на овчарски кучета, гала спектакъл „Роженски звездоброй". Празнични илюминации, нестинарско шоу и народно веселие.

Тази вечер на Националния събор на народното творчество и животновъдство „Рожен-2015"  ще се извие фолклорна палитра. От 20.00 до 24.00 часа е гала спектакълът „Роженски звездоброй“. На сцената ще излязат певиците Нелина, Ивана, Преслава, Емилия и Деси Слава, които ще изпълняват само български народни песни заедно със Славка Калчева, Николай Славеев и Росица Пейчева и под съпровода на оркестър „Плам“ . Специално за случая, всички изпълнители ще са облечени с народни носии. Концертът ще приключи с празнични илюминации , а след това започва народно веселие с „Виевска фолк група”.

В събота големият концерт започва от 21.00 часа и ще е посветен на Родопите. На 8 юли вечерта ще участват Фолклорен ансамбъл „Родопа“, оркестрите „100 каба гайди“ и „101 каба гайди“ , НУФИ-Широка лъка, Румен Родопски, Димитър Керемедчиев, Златина Узунова, Валя Балканска, Петър Янев, Севда Симеонова, Атанас Тодоров, Тинчо Севдалинов, Стефан Янев, Величка Тодорова, Златко Кафеджиев, Савка Сариева, Ана-Мария, оркестър „Рожен“ и оркестърът на Тинчо Севдалинов. След финала на концерта на сцената ще излезе Ансамбъл „Чинари“ който ще представи своя спектакъл „Орфей в Космоса“, а след това от 24,00 ч. отново ще има народни веселби.