Представители на ЦИК започнаха разяснителна кампания за предстоящите избори
Представители на ЦИК започнаха разяснителна кампания за предстоящите избори / Областна администрация Враца и Видин

Централната избирателна комисия проведе първа работна среща в Областна администрация - Враца, като част от разяснителната кампания, свързана с предстоящите избори за общински съветници и кметове.

Представителите на ЦИК - Румен Цачев, Росица Матева и Камелия Нейкова дискутираха важни въпроси относно подготовката, организацията и произвеждането на изборите, заедно със служителите на организационно-техническите екипи от областната и 10-те общински администрации.

„Важен момент при упражняване правото на глас е спазването на изискването за уседналост. Необходимо е българските граждани да имат адресна регистрация по постоянен и по настоящ адрес на територията на Република България и поне единият от тях да е в населено място на територията на съответната община към дата шест месеца преди датата на произвеждане на изборите". Това уточни по време на срещата говорителят на Комисията Камелия Нейкова.

Когато избирателите желаят да гласуват по настоящ адрес, трябва да подадат заявление за това не по-късно от 14 дни преди изборния ден, т. е. удостоверения в самия изборен ден няма да се издават. Студентите и учениците няма да могат да гласуват със студентска и ученическа книжка, а само по постоянен адрес и по общия ред за всички избиратели.

В предстоящия вот през месец октомври, избирателите ще гласуват с отделни бюлетини за всеки вид избор - за общински съветници, за кмет на община и за кмет на кметство. През тази година за пръв път по време на изборите ще има и преференциално гласуване за общински съветници. По време на изборния процес, първо се отбелязва вота в квадратчето (за избраната партия или коалиция), след което може, при желание, да се постави в кръгчето с номера, с който е регистриран избраният кандидат от съответната листа, знак „Х" или „V", показващ предпочитанието (преференцията) за съответния кандидат.

На срещата с медиите и гражданите, която премина под мотото „По-близко до избирателите", бяха обобщени основните промени в Изборния кодекс и беше представен проект на бюлетините. Членовете на Централната избирателна комисия запознаха с различни казуси и дадоха отговори на множество въпроси, свързани с избирателните списъци и с достъпа на гражданите до интернет страниците на общините за подаване на електронни заявления.

„Наистина е необходима по-широка разяснителна кампания, целта на която е да се сведе до минимум броя на невалидните бюлетини" - подчерта Росица Матева.
От ЦИК напомниха на гражданите, че след обявяване на избирателните списъци следва да проверят дали са включени в тях и при установяване на непълнота или грешка, да поискат отстраняването им с писмено заявление по образец до общинската администрация.

Избирателните списъци на българските граждани се съставят по постоянен адрес или по настоящ адрес, като всеки избирател се вписва само в един избирателен списък.
Гласоподавателите ще имат възможност и за машинно гласуване. Очаква се ЦИК да вземе решение кои ще са 500-те секции за електронно гласуване, веднага след издаването на Указа на президента.

Предполага се, че машинно ще се гласува в секционните избирателни комисии, които на предходните избори са осъществили този процес пилотно.

Подобна среща бе проведена преди това и във Видин.

Представители на ЦИК започнаха разяснителна кампания за предстоящите избори
netinfo