Има ли влиятелни родители убиецът на Георги
Има ли влиятелни родители убиецът на Георги / снимки: Пресцентър - МВР

Hиска резолюция на камерите, липса на очевидци, инцидентност на нападението и непознат и за приятелите на жертвата младеж, издирван като свидетел или съпричастен към престъплението. Това са само част от факторите, които забавят разкриването на убийството на Георги Игнатов. Това твърди криминалист с богат опит, който макар и да не е пряко ангажиран със случая, е разследвал десетки подобни битови инциденти в голям областен град, пише „24 часа".

16-годишният Георги Игнатов беше открит мъртъв на пейка в Борисовата градина на 2 юни. Убит е с нож малко преди 12 ч. същия ден. Нанесен му е един удар в областта на белия дроб. Открива го приятелката му и вика Бърза помощ.

В неделя негови приятели и съученици се събраха в Борисовата градина, за да почетат паметта му. Те вече се съмняват, че извършителят на убийството е известен на МВР, но го прикриват, защото е дете на влиятелни родители. Ето какво пише една от най-добрите приятелки на Георги още на 4 юли:

"Почивай в мир, Георги! Дано си на по-добро място. Чудя се кога ли всичко ще излезе наяве. Защо се отне животът на едно дете по такъв тъжен и жесток начин? Защо прикриват убиеца и защо ни държат в неведение. Дали наистина извършителят е син или роднина на влиятелен човек и затова го укриват и ни замазват очите с версии, че е избягал в чужбина? Как така вече месец не могат да разберат самоличността и да намерят лицето от камерите? Защо ни правят на луди, че нищо не знаят? Защото аз съм сигурна, че знаят повече, отколкото казват".

От МВР категорично отричат подобни информации. Криминалистите засега избягват да говорят по случая, а действията им периодично се отчитат пред прокурор.

Какви са факторите, които забавят разплитането на убийството на Георги Игнатов.

Видеото с бягащото момче е основният коз, с който разполагат разследващите. Кадри от него бяха разпространявани два пъти в последния месец. Обработени са десетки сигнали на граждани за самоличността на младежа, който по процедура се издирва в качеството на свидетел. Проверявани са няколко алибита на момчета, които приличат на него.
Въпреки че бягащият младеж минава тичешком на три метра от камерата, резолюцията на устройството е прекалено ниска. Образът, който от МВР успяват да изчистят, не е достатъчно ясен, за да покаже характерни черти от лицето на бягащото момче в минутите след убийството на Георги. Освен ниската резолюция на камерата неясният образ от снимките се дължи и на движещия се обект, на падащото косо слънце, което дава отблясъци от лицето му, сенките от дървото и резкия контраст за секундите, през които минава в кадър.

Наскоро от МВР разпространиха друга снимка на извършител на намушкване, но той е попаднал в кадър в момент, когато е бил фронтално срещу камерата и на закрито пространство. Беше заловен още същия ден, когато бяха разпространени снимките.
Повечето от камерите в Борисовата градина и общинските паркове в големите градове се наблюдават в реално време и се изпращат патрули заради инциденти. Няма обаче камера, която да е следила мястото, където е убит Георги. Тази, която запечатва самотния бегач, е на около 20 метра от местопрестъплението и го снима в профил.

Непознат за близките на жертвата извършител, а вероятно и за самия Георги е друг от факторите, които затрудняват откриването на убиеца. Засега основната версия, по която се работи, е, че Георги и нападателят му са се спречкали инцидентно. Няколко дни след 2 юни отпаднаха като мотиви за престъплението футболните пристрастия и спор за момиче.
След като бягащият младеж с раницата е заснет, всички приятели и съученици на Георги Игнатов са извикани, за да го разпознаят, и то дни преди кадрите да бъдат пуснати публично. Никой обаче не го е виждал. Полицаите обиколиха със снимките и училищата в София, показваха ги на всички класни ръководители, но пак без резултат.

Вероятният битов и инцидентен характер на мотива изключва и използването на агентура сред контингента. Няма и очевидци, които биха осигурили преки доказателства за вината на издирвания.

Бягащият младеж е заснет от две камери в района. И на двата записа обаче бяга, което размазва образа му и го прави трудно разпознаваем. Освен това така се губела и друга черта, по която може да бъде разпознат - походката. Единственият отличителен белег на момчето са сините маратонки. Следи от няколко вида маратонки са открити и на местопрестъплението, но не и на цели подметки.

Стесняването на кръга от извършители е затруднено и от друго обстоятелство - местопрестъплението е в идеалния център на столицата, който се посещава от стотици хиляди минувачи на ден.

Стотици подобни престъпления са били разкривани в малки населени места и в райони, които се посещават от един определен кръг познати хора.

На кръстовището до метростанцията на стадион "Васил Левски" в началото на Борисовата градина минават десетки хиляди всеки ден, без да имат установени навици.

Във връзка с убийството на Георги са били разпитвани бездомници и клошари, които са известни на МВР и често са ползвани за информатори във връзка с престъпления, които стават на улицата. В часа на убийството обаче никой от тях не е бил до оградата на конната база, където е намушкан ученикът.

В средите на МВР се коментира и хипотезата, че бягащият младеж от записа може и да е установен, но не е задържан, за да бъде наблюдаван, подслушван и следен. Единствено записът, че минава до местопрестъплението малко след убийството, не може да бъде доказателство, на базата на което да му бъде повдигнато обвинение. Убиецът от дискотека "Соло" Илиян Тодоров например бе оправдан на първа инстанция в Градския съд по подобен казус с далеч повече доказателства - разправия в заведението и очевидци на боя отвън. Размяната на юмруци е заснета с камера, на която ясно се вижда и той. За секунди обаче Тодоров и жертвата се озовават зад билборд, когато е нанесен смъртоносният удар. Само заради това той бе оправдан и освободен от ареста.

Оправдателната присъда бе отменена и му е наложен доживотен затвор от Апелативния съд, но през това време той успя да се укрие и днес се издирва с червена бюлетина от Интерпол.