Димитър Радев е новият гуверньор на БНБ
Димитър Радев е новият гуверньор на БНБ / снимка: БГНЕС
Димитър Радев е новият гуверньор на БНБ
80975
Димитър Радев е новият гуверньор на БНБ
  • Димитър Радев е новият гуверньор на БНБ

Парламентът избра номинирания от ГЕРБ и подкрепен и от реформаторите Димитър Радев за шеф на БНБ. За поста имаше четири кандидатури - Бисер Манолов, предложен от Реформаторския блок, Виктор Йоцов, издигнат от АБВ и Григорий Вазов, който беше предложение на Патриотичния фронт. Мандатът на новият шеф на банката ще бъде 6 години. Димитър Радев получи подкрепата на 130 гласа, 16 гласуваха против, а 34 се въздържаха. Веднага след като избра новия шеф на БНБ, парламентът одобри
оставката на досегашния Иван Искров.

В кулоарите Радев обеща още в сряда да внесе предложенията си за подуправители. „Първата ми задача утре сутринта ще бъде да внеса номинациите за подуправители на БНБ. Тъй като този въпрос беше поставен многократно, независимо че това пак ще е в малко нарушение на процедурата, тъй като още не съм встъпил в длъжност, но ще обявя техните имена. Новите подуправителите ще бъдат новите стари подупрлавители Калин Христов, Димитър Костов, а нов подуправител ще бъде Нина Стоянова. Нина Стоянова ще отговаря за банковото управление, разбира се, ако бъде избрана, Калин Христов - за управление Емисионно, а Димитър Костов ще поеме банковия надзор", каза Радев.

След внасянето на номинациите утре ще има кратка церемония в БНБ, на която Радев ще поеме отговорността за управлението на банката от Иван Искров. Следват срещи с Управителния съвет, директорите, бивши управител на БНБ. Следобедът в първия си ден в БНБ Радев ще посвети на две задачи - инспектиране на създадената организация за наблюдение и реакция на ситуацията в Гърция и разпределяне на задачите във връзка с изпълнението на плана за действие, чийто основни елементи Радев представи при изслушването в НС.

Радев увери, че БНБ ще провежда политика на открит, конструктивен диалог с медиите. От страна на банката той изцяло ще се базира на критериите за прозрачност и публичност, приети в ЕЦБ и в системата на европейските банки, каза още новият управител на БНБ.