Остров Лефкада - бяла перла от Рая
Остров Лефкада - бяла перла от Рая / netinfo

Дори и да е постоянно сред топ новините в световния информационен обмен вече месеци наред, Гърция не спира да диша и да посреща туристи. Въпреки постоянните заглавия за тежка криза, празни магазини, опашки пред банкоматите и съобщения за отлив на туристи, в курортите животът си тече.

Според думите на южните ни съседи потокът от плажуващи е драстично намалял това лято, но те не пестят усмивките и гостоприемството си за авантюристите, избрали да почиват при тях. Хиляди италианци, сърби, румънци, българи не се плашат какво „говори телевизора” и смело стягат куфарите към Тасос, Крит, Корфу, Лефкада…

Остров Лефкада  бяла перла от Рая
netinfo

Остров Лефкада е място, което привлича туристи, различни по възраст и интереси. Една от причините е невероятната красота на природата, напълно съхранена и днес. Островът е в челните позиции на световните класации за най-красиви плажове - Порто Кацики, Катисма, Егремни, Агиофили.

Остров Лефкада  бяла перла от Рая
netinfo


Разположен в западната част на Гърция, между островите Корфу и Кефалония, остров Лефкада (Белият остров) е четвъртият по големина от групата на Йонийските острови. Това, което го отличава от останалите, е, че на практика той е бил част от континента.

По време на управлението на Коринт обаче е прокопан канал, с който се отделил от континента. Днес отново е свързан с континенталната част чрез изкуствено насипан провлак, което го прави и изключително лесно достъпен.

Остров Лефкада  бяла перла от Рая
netinfo


Историята на Лефкада, както почти всеки гръцки остров, е свързана с множество митове и легенди. Единият мит разказва за богинята Афродита, която след като изгубва своя любим Адонис, идва на острова, и скача в морето в опит да се самоубие от мъка. Тогава Персефона помолила съпруга си Хадес да опрости греха на Афродита и да я върне в света на живите.

От същият нос се хвърля във вълните на морето и древногръцката поетеса Сафо, която се разделила с живота си в името на любовта. В чест на тази саможертва идва и името на острова - Лефкада от Лефкас петра (бели скали).

По-късно, когато римляните завладяват територията на Древна Елада, също продължават традицията за хвърляне във вълните на морето, като целта обаче не била непременно да се простят с живота си. За тях това било по-скоро ритуал, след който получавали опрощение на греховете си.

Според друга легенда островът е бил сватбен подарък от бащата на Орфей за бащата на Пенелопа.

Остров Лефкада  бяла перла от Рая
netinfo

Остров Лефкада  бяла перла от Рая
netinfo

Ако човек остане на сушата също няма да съжали. В източната част на острова е град Нидри - най-оживеният курортен комплекс на Лефкада. От тук тръгват различни туристически кораби, с които може да се обиколят другите по-близки острови като Итака, Скорпио, Кефалония, Мадури и Меганиси.

Плажът Катизма се намира на 14 км западно от столицата и е един от най-хубавите на острова с дълга плажна ивица и чисто тюркоазено море. Плажът е оборудван с шезлонги и чадъри, които са безплатни.

Остров Лефкада  бяла перла от Рая
netinfo


Плажът Порто Кацики (Заливът на козите) се намира до село Атини, на 35 км от град Лефкада. Стръмна пътека води към малка естествена платформа, от която се разкрива приказна панорама. Покрит със заоблени бели камъни, плискани от бисерно сините води на морето, неслучайно Порто Кацики често попада в топ класациите за най-красиви плажове в света.

Остров Лефкада  бяла перла от Рая
netinfo


Плажът Агиофили е в непосредствена близост до Василики, на 38 км от град Лефкада, в южната част на острова. Той е малък, с пясъчен бряг и кристални води и предлага на своите посетители възможността да практикуват различни водни спортове, като уиндсърфинг, подводно гмуркане и морски каяк.

Остров Лефкада  бяла перла от Рая
netinfo

По целия остров има изобилие от сладководни извори и множество водопади. Най-забележителен е 17-метровият Димосари в покрайнините на Нидри. На 7 км от Превеза се намира античния град Никополис. Градът е основан от Октавиан Август през 31 г. пр.н.е. като паметник на победата му над Антоний и Клеопатра.

В град Лефкада има Археологически музей, който подслонява произведения на изкуството, както и открития от палеолита до римската епоха, както и Маринанта на Лефкада, която е между най-големите и добре организираните в Средиземно море.

Близо до село Фрими, малко извън града, се намира Манастирът Фанероменис, който е музей на църковното изкуство, а на 2 км южно от Лефкада се намира областта Калигониу, която е обявена за археологически обект и обединява останки от праисторическия град Нирикос.

Остров Лефкада  бяла перла от Рая
netinfo


Приключенията туристите могат да продължат на югоизток до Порос - „балконът” на Лефкада, с гледка към островите Аркуди, Оксиес, Итака и Кефалония.