Книга за Левски представят в Музея на Съединението
Книга за Левски представят в Музея на Съединението / снимка: Регионален исторически музей Пловдив

Книгата "Васил Левски по спомени на Васил Караиванов - първи братовчед на Апостола” ще бъде представена днес от 18.30 часа Регионалния исторически музей на площад „Съединение“ в Пловдив.

За първи път тази книга е издадена през 1987 година като съдържа спомените на Васил Караиванов, издадени в книга от неговия син - Петър Караиванов. За съжаление неговият архив има странна съдба, засега неизвестно дали все още се съхранява или е унищожен. Затова днес и читателите, и  изследователите разполагат само с тези издадени спомени.

"Васил Левски по спомени на Васил Караиванов - първи братовчед на  Апостола” е преиздадена от потомците на Васил Караиванов и най-вече  Стефан Караиванов. С огромно желание той и близките му искат да се  съхрани паметта за Васил Караиванов и неговите приноси в българската  история. Бащата на Васил Караиванов - Генчо Караиванов и майката на  Левски - Гина Караиванова са брат и сестра. Васил Караиванов е първи  братовчед на Васил Левски и касиер на Карловския революционен комитет. След смъртта на баща му той поема управлението на известния за времето си Караиванов хан, разположен срещу къщата на Левски. Там са се  провеждали заседанията на местния революционен комитет. При подготовката  за Априлското въстание, за среща с Васил Караиванов, в хана са отсядали  Георги Бенковски, Тодор Каблешков и Панайот Волов. След Освобождението Васил Караиванов е първият избран кмет на Карлово.

Неговият разказ за Васил Левски от първо лице е ценен мемоарен материал  и за семейството и рода на Апостола, за неговите близки другари в  Карлово, и за революционната дейност на Апостола, доколкото самият Васил  Караиванов е един от най-активните дейци на революционния комитет,  основан в Карлово от Левски. Книгата включва е немалко публикувани документи, някои от които за съжаление са изгубени като оригинали.