Финансовите министри от еврозоната подготвиха списък с условия към Гърция
Финансовите министри от еврозоната подготвиха списък с условия към Гърция / снимка: БГНЕС

Министрите на финансите на държавите от еврозоната подготвиха списък с допълнителни условия към Гърция, които трябва да бъдат изпълнени, за да започнат преговори за нов план за спасяване на страната от финансов колапс, предаде Франс прес, като се позова на европейски източници.

Той включва предложението на Германия за създаване извън Гърция на специален фонд с гръцки активи за 50 милиарда евро като гаранция за изпълняване на обещаните от страната приватизации, съобщи един дипломат.

Друга германска идея, за временно излизане на Гърция от еврозоната за период от 5 години, наред с преструктуриране на нейния дълг, бе премахната още от работната версия, обсъдена от финансовите министри от Еврогрупата в ранния следобед.

Списъкът предвижда още гръцкият парламент да гласува до 15 юли първата група реформи, обещани от правителството на страната.

Кабинетът на лявата партия СИРИЗА освен това ще трябва да се съгласи на "тежки условия" що се отнася до "реформата на трудовия пазар, пенсионната система, фискалната политика и данък добавена стойност", съобщи финландският министър на финансите Александер Стуб.

Необходимо е списъкът да бъде одобрен от държавните и правителствените ръководители на 19-те страни от еврозоната на среща в Брюксел днес.

След като срещата на върха на Европейският съвет на 28-те беше отменена, единствено лидерите на страните от Еврозоната се събраха. Срещата започна минути след приключването на Еврогрупата.

"Изминахме дълъг път, но много важни въпроси остават открити", каза председателят на Еврозоната Йерун Дейселбум.

Еврогрупата набеляза план за оказване на помощ на Гърция, той трябва да бъде утвърден от срещата на върха. Това заяви финансовият министър на Финландия Александър Стуб.

Преди началото на срещата на страните от еврозоната германският канцлер Ангела Меркел се обяви категорично против споразумение за гръцката криза на всяка цена. "Еврогрупата изглежда не съветва ръководителите да започнат преговори за нов план от помощи за Гърция", каза при пристигането си в Брюксел Меркел и добави: „Не желая споразумение на всяка цена".

"Не ми се вярва, че ще постигнем споразумение", каза още германският канцлер. Според Меркел ситуацията е "особено трудна" и остава да се види дали разговорите ще са успешни.

При пристигането си гръцкият премиер Ципрас каза, че е "готов на честен компромис". "Дължим това на всички народи в Европа, които искат да видят Европа обединена, не разделена. Можем да постигнем споразумение тази вечер, ако всички участници в преговорите искат това", допълни Ципрас.

Председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер изрази надеждата, че ще се намери решение на гръцкия проблем.

"Ще работим до последната милисекунда за да намерим решение. Идваме с надеждата, че ще се намери решение", каза Юнкер при пристигането си за срещата на лидерите от еврозоната в Брюксел.

Не липсваха коментарите и мненията за това дали Гърция да остане в еврозоната, или не.

Гърция трябва да остане в еврозоната, но не на всяка цена, заяви премиерът на Малта Джоузеф Мускат, предаде ТАСС. "Това, което бе достатъчно преди десет дни, не е достатъчно днес, защото ситуацията в Гърция бързо се влошава", посочи той.

"Холандия ще бъде готова да окаже подкрепа, ако Гърция се съгласи да приеме всички необходими мерки", каза той. "Въпросът още не е решен. Още сме в самото начало на процеса, на сегашния етап се решава въпросът готова ли е Европа изобщо да започва преговори за нова програма за финансова помощ за Атина", каза от своя страна заяви холандският премиер Марк Рюте.

Страните от еврозоната искат да задържат Гърция във валутния съюз, но има условия, които Атина трябва да изпълни, заяви премиерът на Люксембург Ксавие Бетел, цитиран от ТАСС. Той отбеляза, че в позициите на отделните страни от еврогрупата във всеки случай има различия, има криза на доверие към Атина.

Словения иска Гърция да остане в еврозоната, заяви премиерът Миро Церар, предаде ТАСС.

"Словения иска Гърция да остане в еврозоната на базата на принципите на солидарността и хуманизма. Гръцката страна обаче трябва да изпълни задълженията си. Доверието към гръцкото правителство бе загубено в значителна степен през последните месеци и сега предстои трудната задача за възстановяването му", каза словенският премиер.

"Франция ще направи всичко, за да остане Гърция в еврозоната", каза президентът на Франция Франсоа Оланд, като изключи варианта, представен от Германия, за временно излизане от еврозоната.

Източник: БТА