Шойбле: Гръцкият дълг не може да се сравнява с този на Германия след 1945 г.
Шойбле: Гръцкият дълг не може да се сравнява с този на Германия след 1945 г. / Thinkstock/Getty Images

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле отхвърли всякакви сравнения между дълга на страната му след 1945 г., който в голямата си част бе опростен от съюзниците през 1953 г., и сегашното задлъжняване на Гърция, предаде Франс прес.

"Да се прави сравнение с 20-те години", когато победената през 1918 г. е затрупана от искове за репарации, "или с 1953 г. няма нищо общо със ситуацията, която преживяхме в последните години в еврозоната. Това поражда объркване", заяви на колоквиум на Бундесбанк във Франкфурт Шойбле, който е против всякакво опрощаване на гръцкия дълг.

Гърция готви реформи за 12 млрд. евро

Редица икономисти, сред които французинът Томас Пикети, неотдавна призоваха канцлерката Ангела Меркел да опрости част от гръцкия дълг. Днес тя отново отхвърли такъв вариант и заяви, че "и дума не може да става".

"Германия е основната страна, която никога не си е плащала дълговете. Тя няма легитимност да поучава другите нации", заяви неотдавна Пикети в германския седмичник "Цайт". Той припомня, че през 1953 г., осем години след поражението на нацистка Германия, съюзниците са опростили на Лондонската конференция 60 процента от външния дълг на младата Федерална република Германия.

Вчера гръцкият премиер Алексис Ципрас използва същия аргумент в Страсбург.
"През 1953 г. европейските народи показаха какво значи европейска солидарност. 60 процента от дълга на Германия бяха опростени. Това бе най-значимата проява на солидарност в историята", заяви той пред европейските депутати.

"Този паралел поражда объркване, нека не правим тази грешка", настоя Шойбле.
"Разбира се, имаше го нацизмът и съюзниците взеха съвсем разумното решение да облекчат германския дълг след Втората световна война, но обстоятелствата бяха напълно различни", изтъкна той.

МВФ: Необходимо е преструктуриране на гръцкия дълг

Атина има срок до полунощ местно време днес (22.00 ч. по Гринуич) да представи новата си програма за реформи, с която се надява да убеди европейците да възобновят помощта си за Гърция и да я задържат в еврозоната, отбелязва АФП.
Шойбле същевременно призна, че ще е нужно някакво преструктуриране на дълга на Гърция като част от нова програма за заеми, за да може икономиката й да стане жизнеспособна, предаде Ройтерс.

Шойбле, който не крие скептицизма си за способността на Гърция да се задържи в еврозоната, заяви на конференцията във Франкфурт, че обслужването на дълга е невъзможно без съкращаване на част от него и той смята, че Международният валутен фонд е прав в тази си позиция.

"Не може обаче да има съкращаване, защото това би нарушило системата на Европейския съюз", добави той.

Шойбле не предложи решение на дилемата, което би могло да означава, че проблемът с дълга на Гърция може да е нерешим в рамките на еврозоната, отбелязва Ройтерс.

Германският финансов министър все пак каза, че има ограничена възможност за "ново профилиране" на дълга на Гърция чрез удължаване на датите на падежите, намаляване на лихвените проценти и удължаване срока на мораториума за обслужване на дълга.

Източник: БТА