Държавни и общински болници с 400 млн. дългове
Държавни и общински болници с 400 млн. дългове / снимка: sxc.hu
Държавни и общински болници с 400 млн. дългове
80924
Държавни и общински болници с 400 млн. дългове
  • Държавни и общински болници с 400 млн. дългове

Ако лечебно заведение не си свърши работата и пациент постъпи на повторно лечение, Здравната каса да плати на въпросната болница 50% от изработеното.

Предложението е на заместник здравния министър д-р Бойко Пенков, който уточни, че подобни практики са залегнали в здравните политики на държави като Холандия.

От доклад на Здравното министерство, представен от Пенков, стана ясно, че задълженията на държавните и общинските болници у нас към края на миналата година възлизат на 396 млн. лв., като 147 млн. от тях са просрочени.

Най-примерни откъм дългове се оказват болниците в Монтана и в Шумен, а за София - „Св. Анна" и „Св. Иван Рилски". Най-задлъжнели са „Св. Георги" в Пловдив и „Проф. Стоян Киркович" в Стара Загора.

Оказва се, че 118 млн. лв. или една трета от дълговете си болниците дължат само към доставчици за лекарства и за медицински изделия. Висока е и задлъжнялостта към персонала, която за заплати и осигуровки възлиза на 14 млн. лв. Същевременно броят на преминалите пациенти нараства средно годишно с 5,7 на сто. Намалява се обаче средният престой в лечебните заведения.

Данните бяха изнесени по време на заседание на Парламентарната здравна комисия този следобед. След неговия край заместник здравният министър д-р Бойко Пенков посочи, че едно от неговите предложения ще бъде да се въведе пакетно финансиране: „Когато се разболееш, имаш специалист, който те следи по време на лечението - болнична, извънболнична, рехабилитация. За този епизод от три месеца, ти си се договорил, че целият екип, който участва в грижата за теб, ще получи една цена за пакета услуги.

Друго от предложенията засяга несвършената работа от страна на лекарите: „Ако той не си свърши работата и пациентът се наложи да влезе пак в болница, 50% надолу плащането".

По време на заседанието депутатът от БСП Емил Райнов посочи, че с това темпо, с което растат дълговете, скоро университетски болници ще последват съдбата на белодробната болница в Радунци, която в началото на миналия месец бе ликвидирана.

Той бе категоричен, че всички тези числа от доклада на министерството доказват, че българското здравеопазване вече е фалирало.