Изслушват кандидатите за управител на БНБ
Изслушват кандидатите за управител на БНБ / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Четиримата кандидати за наследници на Иван Искров начело на Българската народна банка ще бъдат изслушани на заседание на Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание днес.

За поста на гуверньор на БНБ ще се борят Димитър Радев, Григорий Вазов, Бисер Манолов и Виктор Йоцов. Четиримата ще бъдат изслушани от депутатите в ресорната комисия, а след това финалният избор ще направи Народно събрание в пленарна зала, като е необходимо обикновено мнозинство.

Първа в публичното пространство беше лансирана кандидатурата на Димитър Радев, който е издигнат от ГЕРБ. След него своя кандидатура издигна и Патриотичният фронт в лицето на Григорий Вазов. Последва кандидатура от АБВ, които издигнаха Виктор Йоцов. Последен в битката се включи и Бисер Манолов, издигнат от Реформаторския блок, които обявиха, че издигат и кандидатурата на Димитър Радев, чиито документи обаче вече са били внесени от ГЕРБ.

При гласуването в зала депутатите нямат ограничение за колко от кандидатите могат да дадат своя глас. За избран ще се счита този кандидат, който събере най-голяма подкрепа.
Процедурата за избор на управител пък беше обжалвана в Конституционния съд от над 70 народни представители от пет парламентарни групи. Причината е невъзможността кандидат за гуверньор да може да издигне отделен народен представител, като това право се даде само на парламентарни групи, което събуди съмнения в противоконституционност и накара депутатите да напишат жалба до Конституционния съд.

Източник: БГНЕС