ОССЕ осъди агресията на Русия срещу Украйна
ОССЕ осъди агресията на Русия срещу Украйна / снимка: Guliver/Getty Images

Парламентаристите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) приеха резолюция, в която осъждат "агресията" на Русия срещу Украйна, предаде Франс прес.

"Парламентарната асамблея на ОССЕ осъжда едностранната и неоправдана агресия на Руската федерация срещу суверенитета и териториалната цялост на Украйна и продължаването на очевидните, груби и постоянни нарушения на принципите на Хелзинкските споразумения", се казва в резолюцията, приета на заседание в Хелзинки.

Приетите преди 40 години Хелзинкски споразумения сближиха Западна и Източна Европа, припомня АФП.

По-рано днес Русия заяви, че няма да изпрати делегация на това заседание на ОССЕ в знак на протест срещу отказа на Финландия да издаде визи на шестима нейни парламентаристи.
Отказът за издаване на визите на шестима членове на руската делегация, сред които председателят на парламента Сергей Наришкин, се дължи на санкциите, които ЕС наложи на Русия през 2014 г.

Някои страни, сред които Франция и Швейцария, се въздържаха при гласуването на резолюцията, изтъквайки, че Русия не е имала възможност да защити позицията си.

Резолюцията бе приета с 96 на 7 гласа и 32 въздържали се.

Източник: БТА