Пишат до омбудсмана за таксите за детските градини в Хасково
Пишат до омбудсмана за таксите за детските градини в Хасково / Снимка - Интернет

Хасковската адвокатка Ростислава Жекова е сезирала омбудсмана на Републиката относно проблема с таксите на детските градини в Хасково. В писмото Жекова посочва потвърденото в края на юни от ВАС решение на Хасковския административен съд, отменящо решението на Общинския съвет за таксите.

Със свое решение от края на юли миналата година местният парламент прие, че за целодневни детски градини и обединени детски заведения размерът на месечната такса става: за град Хасково - 50 лв. такса, от които 30 лв. постоянна част, която не се влияе от посещаемостта на детето, и 20 лв. диференцирана част. През декември 2013-а гласува решение, според което за 5- и 6-годишните таксата ще е по 3,30 лв. за храна на ден. Тогава Жекова сезира ХАС. Месец по-късно месният парламент на своя сесия прегласува решението в изменен вид, но в него отново фигурират въпросните 3,30 лв.

Потърсен за коментар, председателят на местния парламент в Хасково Иван Иванов заяви, че се изпълняват решенията на Общинския съвет и че за това, което е отхвърлено от съда, има приети нови решения, които са в сила. Относно сезирането на омбудсмана Иванов заяви, че всеки има право да пише докъдето си иска.