Стартира модернизацията на „Магазия 1” в Бургас
Стартира модернизацията на „Магазия 1” в Бургас / netinfo

Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” сключи договор с фирмата изпълнител на „Модернизация на сграда Магазия 1 на терминал Изток-1 на пристанище Бургас".

Цената за изпълнение на проекта е 3 799 915,74 лв. Срокът за изпълнение на поръчката по задание е 480 дни.

След реконструкцията си Магазия 1 ще представлява морски център с изложбени, атракционни и образователни функции. Желанието на възложителя е новата сграда да запази обема и формата на старата, като се изпълни с нова функция, без да се надстроява. На първо ниво ще се разположат ресторант, фоайе – чакалня, офиси, охрана и информация, билетен център, кафе, магазини, изложбена – музейна част и магазин към нея. Препоръчва се да бъде изградено второ галерийно ниво, където да бъдат поместени детски център, многофункционална зала, офиси, кабинети и библиотека.

Функциите на реконструираната Магазия 1 са предвидени в две насоки – за поемане на трафика от каботажно плаване и като морски изложбен и атракционен център.

Построена през 1903г. сградата на Магазия 1 е една от най-старите постройки на територията на пристанище Бургас. Постройката е едноетажна, двукорабна, с размери 90х30м и площ от 2795 кв.м. Сградата има историческа стойност, защото конструкции като нейната – метална, нитована - вече не се изпълняват