Изграждат разделно водоподаване на две села в община Банско
Изграждат разделно водоподаване на две села в община Банско / netinfo

Кметът на Банско Георги Икономов подписа договор за Извършване на строително-монтажни работи по проект „Разделно водоподаване за селата Места и Филипово от общия им напорен резервоар”, съобщават от пресцентъра на Общината Стойността на дейностите е 127 127 лева без ДДС, като средствата са осигурени от държавния бюджет.

Изградената към настоящия момент водоснабдителна система е обща за селата Места и Филипово. Целта на проекта е изграждане на разделно водоподаване на село Филипово и съответно трайно решение на острия проблем с недостига на качествена питейната вода за населението му, като съществуващата водоснабдителна система се запазва изцяло за с. Места. Селата Места и Филипово имат общи водоизточници и обща водопроводна мрежа. Населените места захранват питейните си нужди от морално остарели водохващания, изграждани през 60-те години на миналия век.

Първоначално заложеният дебит на водохващанията е бил 13 л/сек,  като към настоящия момент той не надвишава 3 – 3,5 л/сек в дъждовни години, а през сухи години същият спада на 1 – 1,5 л/сек, без да се отчитат сезонните промени. Водата, ползвана за питейни нужди се събира в общ напорен резервоар с обем 350 куб.м. Село Филипово, поради по-високата си надморска височина и несъобразеното изграждане на водопроводната система, страда от остър недостиг на питейна вода, особено през летните месеци на годината.

В рамките на изпълняваните по договора дейности ще бъде монтирана нова хранителна система от напорния резервоар, предназначена за село Филипово, без да се засяга хранителната система на село Места; ще бъде изграден нов Главен хранителен водопровод за с. Филипово, като се използва трасето на съществуващия водопровод; ще бъдат подменени тръбни съоръжения с подходящ диаметър, който да позволи задоволяването  на високите квартали на селото с питейна вода на гравитачен принцип.