България е в челото на ЕС по мащаб на разходите за системата за сигурност
България е в челото на ЕС по мащаб на разходите за системата за сигурност / снимка: Sofia Photo Agency, архив

България е на второ място в ЕС по мащаб на разходите за системата за национална сигурност след Словакия. За миналата година нашата страна е отделила седем процента от държавния бюджет за тези дейности - близо над средното равнище в ЕС от 3,7 на сто, показват данни на Евростат, представени от Европейската комисия, съобщава БТА.

За миналата година България има общи държавни разходи от 16,486 милиарда евро, което съставлява 39,2 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП). На глава от населението това са най-ниските разходи в ЕС, равняващи се на 2279 евро на човек, като на следващо място е Румъния с 2622 евро на човек. Рекордьор е Швеция с държавни разходи, равни на 58.7 на сто от БВП.

Общо в ЕС най-големи са държавните разходи за възрастните хора, като България и Италия водят класацията със съответно 25.9 на сто и 27.6 на сто от общия дял на бюджетните разноски. При разходите, свързани с икономически дейности, нашата страна е на четвърто място в ЕС с 13.2 на сто от общите използвани държавни средства.

Статистиката показва, че нашата страна харчи най-много за системата за социална защита (35,7 на сто от общите бюджетни годишни разходи), на второ място са разходите за пенсии (25,9 на сто), за отбрана се харчат 3,2 на сто, за здравеопазване - 12,1 на сто, за образование - 9,8 на сто. Най-много средства за образование в ЕС отделят Латвия, Литва и Кипър (15,7 на сто), а за отбрана най-много харчи Великобритания - пет на сто от общите бюджетни средства, показва статистиката.