Дават 3 дни ваканция на ученици и студенти за местните избори
Дават 3 дни ваканция на ученици и студенти за местните избори / netinfo

Учениците и студентите у нас ще могат да се възползват от три дни ваканция, за да упражнят правото си на глас на местните избори тази есен. Става дума за деня преди, на и след вота, като идеята е те да могат да се приберат по родните си места, за да гласуват по постоянен адрес. Те ще могат да гласуват и по настоящ адрес след подаване на заявление не по-късно от 14 дни преди изборния ден.

По думите на зам.-председателя на ЦИК Мария Мусорлиева условието ще важи не само за учащите, а за всички български граждани, като по принципа на уседналост те ще трябва да изберат предварително по постоянния или по настоящия си адрес ще гласуват. Ако изберат да дадат гласа си по настоящ адрес, те също ще трябва да подадат заявление по Приложение 12.

Това стана ясно по време на днешната разяснителна кампания на ЦИК в Шумен, в която взеха участие представители на областната и общинските администрации, медиите и граждани. От ЦИК препоръчаха на гражданите още да проверят дали имената им фигурират в избирателните списъци 60 дни при деня на изборите.

На срещата стана ясно, че право да гласуват на предстоящите местни избори имат всички пълнолетни български граждани с постоянен или настоящ адрес у нас, чиято регистрация е направена не по-късно от 6 месеца преди деня на изборите.

От ЦИК уточниха и, че на предстоящите местни избори отново ще има възможност за преференциален вот, като той няма да бъде задължителен.

По време на разяснителната кампания областният управител на Шумен Донка Иванова пък съобщи, че в Шумен вече има сформиран екип от 5 души, който ще се занимава с технически и организационни въпроси, засягащи изборите.