Проектът за благоустрояване на парковете Баждар и Колелото очаква финансиране
Проектът за благоустрояване на парковете Баждар и Колелото очаква финансиране / Габрово ДНЕС

Проектът за благоустрояване на парковете Баждар и Колелото вече е готов, очаква се финансиране, пише вестник Габрово ДНЕС във водещата си статия.

Конкурсът за обновяване на двата парка бе организиран от Общината по проект „Техническа помощ за подготовка на Община Габрово за следващия програмен период 2014 – 2020″ и бе спечелен от проектантски колектив "Арк проект" с ръководител арх. Мария Хлебарова. Сега се очаква финансиране за двата обекта по оперативна програма.

Парк Баждар заема площ от около 165.9 дка , част от площта му (78.5 дка) попада в рамките на урбанизираната територия и е отредена за парк, другата част (87.4 дка) е горска територия. Цялата територия на парка е гъсто залесена.

"Основната концепция при проектирането на обновяването на парк "Баждар" е реставрация – възстановяване при минимална намеса и максимално запазване на основните функции на зелената система, на теренните дадености, на мрежата от комуникации и при ползване на трайни и естествени материали и традиционни технологии.

Предвидено е оформяне на алеи с подходящо художествено и ефектно осветление, запазване на красивите дървета. Предвидени са и детски площадки, велоалеи, фитнес на открито, детски занимателни кътове.

Ще има оформени кътове за пикник на открито. Разбира се, ще бъде възстановена любимата на поколения градинка със слончето, и района около нея, където са играли и се забавлявали десетки габровчета", обяснява арх. Мария Хлебарова.

В четвъртък насрочват референдума за тролейбусите, научаваме още от изданието. Предложението за него е на групата на БСП, уточнява вестникът.