Гръцки министър: Нямаме друг вариант освен споразумение с кредиторите
Гръцки министър: Нямаме друг вариант освен споразумение с кредиторите / БГНЕС

Лидерите на управляващите и опозиционни партии в Гърция огласиха съвместна декларация в подкрепа на усилията за постигане на споразумение с кредиторите.

Отговорността за преговорите с международните кредитори е изцяло на премиера на Гърция Алексис Ципрас. Това заяви лидерът на опозиционната гръцка партия "Потами" (Реката) Ставрос Теодоракис, цитиран от ТАСС. Теодоракис говори след края на заседанието в президентския дворец на съвета на лидерите на представените в парламента политически партии.

Той посочи, че премиерът е разказал на лидерите на политическите партии за много от стъпките, които смята да предприеме. Ние също така внесохме свои предложения, но отговорността за преговорите "лежи изцяло върху раменете на премиера", добави той.

Гърция няма друг вариант освен споразумение с кредиторите, заяви гръцкият министър на отбраната и лидер на партия "Независими гърци" Панос Каменос, цитиран от ТАСС.

Лидерите на партиите описаха исканията на целия гръцки народ, те са свързани със споразумение, което трябва да бъде сключено с ЕС. Премиерът получи уверенията на лидерите на политическите партии, че ще има пълната им подкрепа, добави Каменос.

Според Каменос от този момент Европа трябва да разбере, че е необходимо незабавно да се разреши проблемът, за да се върне Гърция на пътя на развитието и благосъстоянието. "Няма друг път освен споразумение, това е еднопосочен път", добави политикът.

Източник: БТА