Над 30 състава се надпяваха на празник на Еленския балкан
Над 30 състава се надпяваха на празник на Еленския балкан / снимка: Пресцентър/ Община Елена

За първи път планината посрещна навъсена и с дъжд участниците в традиционния празник на Еленския балкан. Организаторите – община Елена, Туристическо дружество „Чумерна“ и Клуб на пенсионера „Възраждане“ отложиха колокроса в съботния ден заради разкаляното трасе. В неделя обаче се намериха шестима смелчаци, все местни колоездачи, които се спуснаха от хижа „Чумерна“ до с.Мийковци, без да се отчита състезателно време. За пешеходците честите превалявания в събота не бяха проблем и те стигнаха до хижата по обичайния маршрут, започващ от селото. Игрите на открито заради лошото време се пренесоха в хижата.

По-голям късмет  с времето извадиха участниците в Десетия събор на пенсионерските клубове от север и юг на Балкана. Първото му издание е през 2001 г. във връзка със 100-годишнината на еленското туристическо дружество и оттогава е неизменна част от празника.  За юбилейната  годишнина на събора в неделя, който се проведе пред съседната хижа „Буковец“, взеха участие рекорден брой състави – над 30 от по-близки и
далечни градове. Чак от Димитровград пристигнаха певици и то с прясно опечена погача от първата ракойка житни класове. Надпяването, което продължи близо шест часа откри еленският кмет инж. Дилян Млъзев. В него се включиха не само пенсионери, но и по-млади, даже и деца.