Формирането на лекарските заплати било загадка
Формирането на лекарските заплати било загадка / netinfo

Начинът, по който се определят възнагражденията на българските лекарите, е загадка и никой не може да обясни как са формирани стойностите на клиничните пътеки. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Петър Москов по време на втората национална дискусия от кампанията „Млад медик”, чиито организатори са вестник „Стандарт” и Дарик радио. Според него разговорът между съсловните организации и Здравната каса трябва да бъде за това как се остойностява трудът на медиците

„Има ли причина много добрият педиатър да получава 5,10 и 20 пъти по-малко от много добрия кардиолог. Разлики във видовете труд и натовареност има, но те не са в такъв порядък. Имаме цели специалности, които са изпразнени от кадри“, каза Москов. Той добави, че начинът, по-който се харчат парите за здравеопазване, е неефективен и трябва да има структурна промяна на болничната среда.

Досега акредитацията на някои болници в България е коствала на лечебното заведение между 500 лева и две агнета. Ръководството се подготвя и като дойде акредитационната комисия - запой, песни и болницата получава отлична оценка. В момента изготвяме критерии за акредитация, като списъкът е от около 400 страници. Започва се от това дали ръководството е създало условия за следване на определени правила и се стига до това дали има условия пациентът да бъде къпан всеки ден. Когато Здравната каса на базата на тези критерии избере дали да сключва договори, тогава няма да го има дисонансът между различните здравни заведения. България е на първо място в ЕС и на пето в света по брой болници на глава от населението. От това следва, че един ресурс е разпределян между пет места. Трябва ли в средно голям град да има четири урологии, или трябва да има една, където да е концентрацията на апаратура и кадри“, коментира Москов.

Здравният министър пое ангажимент държавата да покрие месечната такса от 180 лева за обучение на млади лекари и за още специалности, а не само за най-дефицитните. Според него обаче тази помощ трудно ще накара някого да остане в България, вместо да потърси реализация в чужбина. Думите му предизвикаха реакцията на д-р Любослава Иванова от Клиниката по урология в болница „Света Анна“, която заяви, че получава 300 лева заплата, докато възнагражденията на сервитьорките са по 2 000 лева.

Не само заплащането, но и възможностите за кариерно развитие ще мотивират  младите лекари да останат в България, смята ректорът на Медицинския университет проф. Красимир Иванов. По думите му през следващите 20 години няма да бъде разрешен проблемът с недостига на медицински кадри в Европа, където сега има дефицит на един милион лекари.

„По време на прехода изгубихме цели поколения медици през Терминал 1 и 2. Здравето на нацията зависи от съдбата на младите лекари и сестри“, каза главният редактор на вестник „Стандарт“ Славка Бозукова. Тя добави, че целта на кампанията е да помогне за достойната реализация, обучение и заплащане на младите медици, да покаже лицата им и да възвърне доверието в лекарската професия.