Учени обещават да върнат на розите забравения аромат
Учени обещават да върнат на розите забравения аромат / Thinkstock/Getty Images

Френски учени от Лионския университет са открили ензим (RhNUDX1), който играе ключова роля за формирането на аромата на розите. Усилията на специалистите ще позволят да бъде върнато приятното ухание на цветята, което те са загубили по време на продължилата повече от сто години селекция, съобщи сп. "Сайънс".

Различните сортове рози са подлагани на селекция най-вече заради външните им свойства. В резултат на това силните някога аромати на тези цветя са станали далеч по-малко ясно изразени. "Интензивността на аромата на розите е свързан с ензима RhNUDX1 и монотерпените, които той произвежда. Нашите резултати могат да подскажат как да върнем уханието на розите с ниско ниво на отделяне на този ензим", твърдят Жан-Луи Магнар от Лионския университет и неговите колеги.

До това заключение учените са стигнали, след като са сравнили генетичния код на два сорта - Papa Meilland (със силен аромат) и Rouge Meilland (почти без миризма), определяйки разликите между тях на генетично ниво. Магнар и неговите колеги са открили, че за синтеза на гераниола, основен компонент на розовото масло, отговаря ензимът RhNUDX1.

Магнар отбелязва, че в бъдеще ботаниците ще могат да използват откритието им, за да върнат на красивите рози изгубения през годините аромат.

Източник: БТА