Ципрас: Резултатът от референдума укрепва нашата сила
Ципрас: Резултатът от референдума укрепва нашата сила / снимка: Guliver/Getty Images

Гръцкото правителство е готово незабавно да възобнови преговорите с международните кредитори.

Това заяви снощи премиерът Алексис Ципрас в телевизионно обръщение към нацията след обявяването на предварителните резултати от референдума, на който над 61 процента от гласувалите се обявиха против предложенията на кредиторите.

По думите му резултатите от референдума не означавали "скъсване с Европа", а "укрепване на нашата сила за договаряне" с кредиторите, допълва БГНЕС.

Отхвърляйки твърденията, че референдумът всъщност бил вот за това дали Гърция да остане в еврозоната, Ципрас изтъкна, че мандатът, който гърците са му дали, е да засили позицията на правителството на преговорите, за да се постигне жизнеспособно решение, а не разрив с Европа, предаде Ройтерс.

Ципрас предупреди, че "няма лесни решения", но справедливо решение можело да бъде постигнато, съобщи ДПА. Той каза, че ще помоли президента на Гърция Прокопис Павлопулос да свика съвет на лидерите на политическите партии, за да изслуша техните мнения.

"От утре /понеделник/ Гърция ще се върне на масата за преговори и незабавен приоритет ще бъде възстановяването на банковата система, заяви премиерът, цитиран от ТАСС. Този път на масата на преговорите ще бъде и проблемът за на дълга, добави Ципрас.

Източник: БТА