Плевенчанка спечели първия златен медал за България от Световни ученически игри
Плевенчанка спечели първия златен медал за България от Световни ученически игри / netinfo

Тийнейджърката Полина Макавеева от клуб "Георги Дъков" - Плевен спечели първия златен медал за България от Световни ученически игри, които се проведоха в китайския град Вухан. Две нейни връстнички от Разград попълниха колекцията за българския тим от лекоатлетическия шампионат със сребърно и бронзово отличие - съобщи ръководителят на българската делегация на игрите във Вухан, Китай, Николай Миланов - експерт по спорт в РИО на МОН-Разград.

България участва с три отбора в Световните ученически игри по лека атлетика, общо държавите със свои представители са 30. Най-добро е представянето на сборен тим, който се състезава от името на ОУ"Васил Левски"-Разград, но в него участват три ученички в ГПЧЕ"Екзарх Йосиф"-Разград, две девойки от София и една от Плевен.

Шестте момичета с ръководител Диана Първанова и подготвени от треньора Красен Цонев, се класират на 7 място отборно. Полина Макавеева от Плевен е победител в дисциплината хвърляне на диск, със сребърен медал е разградчанката Костантина Борисова на 400 м. бягане, бронзът в същата дисциплина е за съотборничката й Екатерина Колева. С четвърто място е Елена Борисова на 800 м., на същата позиция в тласкането на гюлле е Никол Петрова, а шеста - Екатерина Колева. Седма на 100 м. с препятствия е Мила Лазарова, а осма на 100 м. - Никол Петрова.

Юношеският отбор на Професионалната техническа гимназия „Шандор Петьофи"-Разград с треньор Красен Цонев е 18-ти в крайното отборно класиране, има няколко постижения в десетката. Мустафа Мустафов е пети в тласкането на гюлле, на същата позиция в бягането на 200 м. е Михаил Младенов, Цветелин Цонев е седми на тласкането на гюлле и десети на 300 м. с препятствия, Деян Чопаков е десети на 200 м.

Третият български отбор на Световните игри е от Бургас. Момичетата от морския град за пръв път участвали в подобно състезание, останали 19-ти в отборното класиране.

Състезанието се проведе от 27 юни до 2 юли в китайския град Вухан при много добра организация, но атмосферните условия бяха трудни и влажното и топло време допринесе нито един от участниците да не подобри свое лично постижение - обясни Николай Младенов. Българските състезатели пък имали и допълнително препятствие, полетът им закъснял с един ден и се наложило да започнат състезанието без тренировки и аклиматизация.