По инициатива на Даниел Панов изготвят анализ на професионалното образование в общината
По инициатива на Даниел Панов изготвят анализ на професионалното образование в общината / снимка: Пресцентър/ Община Велико Търново

Редица ключови въпроси постави кметът на В. Търново Даниел Панов по време на посещението си в Брюксел в началото на седмицата. Единият от тях касае европейските проекти през новия програмен период. „Попитах за неусвоените средства по фонд „Земеделие”. Предложението ми беше областните градове да излязат от контекста на тази програма, а в нея да участват останалите населени места, тъй като има вероятност в противен случай и този програмен период да има неусвоени средства по тази мярка. Това е вариантът селата да променят своя облик”, каза градоначалникът. Даниел Панов припомни значението на общинската програма „Местни инициативи”, която се изпълнява всяка година, а бюджетът и се увеличава постоянно.

Кметът съобщи, че председателят на ЕНП Жозеф Дол, който миналата година посети Велико Търново, е изразил много положителни впечатления от старата столица. „Оценка дадена на такова високо ниво доказва, че градът се развива с бързи темпове”, посочи Панов. Той е поставил и въпросът за липсата на планировка на професионалното образование.

Кметът е разговарял с евродепутата Ева Паунова да бъде изготвен тематичен анализ, който ще има за цел да установи какви кадри ще бъдат необходими на бизнеса в старата столица. По думите на Даниел Панов в региона има предприятия, които усещат огромен недостиг на работници. Става дума за фирми предимно от леката и хранително- вкусовата промишленост. „Ако има планиране в професионалното образование, например при наличието на предприятията, които произвеждат вафли и сладкарски изделия, и бъде открита такава специалност в Професионалната гимназия по туризъм, тогава тези кадри, които завършат директно ще могат да започнат работа, а преди това ще могат да карат стажове в тези фирми”, обясни кметът.