Обвиниха енергетици за смъртта на ученик
Обвиниха енергетици за смъртта на ученик / Дарик Благоевград, Любима Калпачка, архив

Окръжната прокуратура в Благоевград привлече като обвиняеми служители от ЧЕЗ, съпричастни към смъртта на 11-годишно дете от гоцеделчевското село Копривлен.

Според разследването е установено, че те са проявили немарливо отношение при изпълнение на служебна дейност, свързана с обезопасяване на електрически кабели в района на ОУ "Никола Парапунов" в селото.

На 19 май 2013 одина ученикът Ангел бе убит от мощен електрически удар.

Той играел играел в училищния двор. При прескачане на металната ограда около сградата, детето се опряло до металните ограждения, при което било поразено от токовия удар, съобщавата от Окръжната прокуратура.

В оградата на училищния двор бил опрял скъсан електрически кабел, по който протичало електричество. Кабелът бил скъсан, поради остаряла, а на места и липсваща изолация.

Към наказателна отговорност са привлечени Спирия Пелтеков и Михаил Витанов, двамата ел. монтьори в „ЧЕЗ Разпределение България“, за това че  при условията на независимо съпричиняване, поради немарливо изпълнение на дейност, представляваща източник на повишена опасност, по непредпазливост са причинили смъртта на 11 годишно дете – престъпление по чл. 123 от Наказателния кодекс.

Два месеца преди нещастния инцидент Пелтеков и Витанов извършили периодичен обход – оглед  на  ел. съоръжение - въздушна линия-ниско напрежение в района на Трафопост 5 - в Копривлен.

Проводниците били с остаряла и негодна изолация, несъответстваща на изискванията за използване на изолирани проводници, изолацията била прегоряла от атмосферните влияния, силно напукана по цялото протежение на проводниците, а на места дори липсвала.

Въпреки това, не само че не са установили  реалното състояние на проводниците, но и вписали в съставения протокол за обход, че проводници в негодна изолация няма. Не са регистрирали по установения ред дефектите и неизправностите на въздушния електропровод, не са информирали незабавно прекия си ръководител за възникналата ситуация, за която има основателни причини да смятат, че представлява сериозна и непосредствена опасност за безопасността и здравето.

На 22 април по повод аварийни повикване за нередности в ел. съоръжение двамата обвиняеми посетили отново участъка и отново не регистрирали по установения ред дефектите и неизправностите на въздушния електропровод и не информирали прекия си ръководител за негодната изолация на проводниците, сочещо на повишена опасност за здравето и живота.