След 35 години осветиха сградата на търновската полиция
След 35 години осветиха сградата на търновската полиция / DarikNews.bg

35 години след построяването й сградата на Областната дирекция на МВР във Велико Търново беше тържествено осветена. Ритуалът се състоя в навечерието на празника на МВР 5 юли в присъствието на официални гости и полицейски служители.

Сградата е построена и пусната в експлоатация през 1981 г., но не е откривана официално заради тежко криминално престъпление. Година по-рано в село Миндя са били убити по особено жесток начин двама ловни надзиратели, тръгнали по следите на бракониери. Следващата година строежът на сградата е завършен, но тогавашният министър на вътрешните работи Димитър Стоянов отказал да я открие официално с мотива, че ще чака да бъде разкрито двойното убийство. Годините минавали, престъплението останало като едно от най-тежките неразкрити престъпления в региона и официалното откриване на сградата потънало в забвение, припомни директорът на Областната дирекция на МВР Димитър Машов.

През последните години няколко неприятни инциденти със загинали полицейски служители са белязали историята на Областната дирекция. Така се роди и идеята почти 35 години от построяването на сградата да й бъде направен тържествен водосвет, добави Машов. В словото си той изказа благодарност към всички служители на МВР за добросъвестната им и всеотдайна работа. Преди церемонията по освещаването с едноминутно мълчание беше почетена паметта на полицейските служители, загинали при изпълнение на служебния си дълг.

След 35 години осветиха сградата на търновската полиция
netinfo

Сградата на полицията беше осветена от Великотърновския митрополит Григорий. Сред гостите на тържеството бяха кметът Даниел Панов, областният управител проф. Пенчо Пенчев, началникът на НВУ “В. Левски” бриг. ген. Пламен Богданов, окръжният прокурор Емил Денев, ръководителят на Административния съд Георги Чемширов, директорът на Регионалната пожарна служба Красимир Кръстев и началникът на Зоналния съвет на БФС Трифон Иванов. По повод празника на МВР в Областната дирекция във В. Търново са получени множество поздравителни адреси от различни институции.

Във фоайето на сградата гостите разгледаха изложба на оръжия, с които си е служила българската полиция от Освобождението до наши дни. Тя е подредена със съдействието на Регионалния исторически музей и показва около 40 експоната, сред които най-старият револвер марка “Гасер” от 1874 г., легендарният пистолет “Парабел” от 1908 г., пушки, картечници и ръчни гранати.

След 35 години осветиха сградата на търновската полиция
netinfo