Деца разгледаха мобилните библиотеки
Деца разгледаха мобилните библиотеки / Dariknews.bg

Близо 20 деца разгледаха къщичките за книги, поставени в парк „5-ти октомври" и градинката пред съда. Инициативата е част от ваканция 2015 на Местната комисия за борба с противообществените прояви.

Целта е да накараме учениците не само да разгледат къщичките отблизо, но и да възпитаме у тях любов към четенето, сподели общественият посредник Павлина Делчева. Заедно с Милка Колдамова от електронната платформа „Мояна е-община", които са „виновници" за десетте къщички за книги в Стара Загора, разказаха на децата за инициативата.

Деца разгледаха мобилните библиотеки
netinfo

Мобилните библиотеки се появиха за първи път в някои от големите старозагорски паркове в края на миналата година. Достъпът до тях е напълно безплатен, а основната идея е свободната размяна на книги. Разчитаме на съвестта на гражданите за опазването на къщичките и съдържанието им, споделиха тогава инициаторите. През няколкомесечното си съществуване обаче част от мобилните библиотеки бяха счупени или използвани като кошчета за отпадъци. Въпреки това инициативата продължи да се развива и за последно бяха монтирани нови къщички в парк „Зеления клин" и Станционната градина.

Някои от децата, които се запознаха с инициативата, споделиха, че са оставяли книжки в къщичките, а други обещаха да го направят през ваканцията. Според тях, само онези, които не обичат да четат, рушат къщичките или ги превръщат в място за отпадъци.