Посланичката на САЩ Марси Рийс си тръгва от България
Посланичката на САЩ Марси Рийс си тръгва от България / снимка: БГНЕС, архив

Посланичката на САЩ у нас Марси Рийс напуска поста и си тръгва от България след няколко седмици. Това съобщи самата тя на празненство в посолството в София по случай 4 юли, Деня на независимостта на САЩ.

"България ще ми липсва. Специални благодарности на моите многобройни приятели и колеги. Вашето приятелство и колегиалност превърнаха моя престой във вашата страна в съкровище, което винаги ще пазя", заяви Марси Рийс пред около 3000 поканени на градинското парти, съобщава „24 часа".

"Тази вечер имам специалната възможност да изразя пред всеки от вас колко много ми беше приятно тук, в България", заяви посланичката.

Все още не е ясно кой ще е новият посланик на САЩ в България, тъй като президентът Барак Обама още не е направил официална номинация пред Конгреса. След това предстои изслушването на кандидата пред комисията по външни отношения на Сената.

В съобщение на американското посолство у нас се съобщава, че тригодишният мандат на Марси Рийс в България е завършек на 37-годишната й кариера в Държавния департамент на САЩ и тя ще се. Посланик Рийс и съпругът й, пенсионираният посланик Чарлз Рийс, ще се установят във Вашингтон.