Висш чиновник в Италия на гладна стачка, иска узаконяване на еднополовите бракове
Висш чиновник в Италия на гладна стачка, иска узаконяване на еднополовите бракове / Thinkstock/Getty Images

Заместник-държавният секретар за връзките с парламента на Италия Иван Скалфарото съобщи днес в блога си, че от понеделник е в гладна стачка, за да ускори узаконяването на гражданския съюз между хомосексуалисти, предаде Франс прес. Пред вестник "Кориере дела сера" казва, че пие само по две кафета капучино на ден.

Скалфарото взел решението си, след като през септември получил писмо от мъж, загубил партньора си след 20-годишна връзка. Приятелят му се разболял от рак, а той се сблъскал с много бюрократични трудности в опита си да полага грижи за него, съобщи ДПА.

Италия е последната голяма страна в Западна Европа, която не е предвидила никакъв статут на хомосексуалните двойки. В страната гей двойките нямат същите права като хетеросексуалните двойки. Това значи, че на човек може да му бъде отказано да посети партньора си, ако лежи в болница или затвор.

Скалфарото е член на Демократическата партия на премиера Матео Ренци, който не крие, че е хомосексуален. В блога си Скалфарото обяснява, че е отчаян от тактиката, използвана в парламента, за блокиране на закон за легализиране на
еднополовите съюзи и на закон, криминализиращ хомофобските прояви.

Няма постъпило съобщение за опасност от трансгранично радиоактивно замърсяване във връзка с информация за пожар в района на Чернобил в Украйна. Няма изменение на радиационния фон за територията на България, съгласно измерванията от Националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на гама-фона