Слухове за радиоционен облак от Чернобил притесниха хиляди хора в България. "Няма място за притеснение", увери шефът на Пожарна безопасност и защита на населението генерал Николай Николов, съобщава Нова телевизия.

Той обясни, че слуховете са плъзнали заради пожар в гора, близо до Чернобил. Пожарът обаче е локализиран. Няма повишени нива на радиация.

Липсва всякакво основание за притеснение, уверяват всички институции. В сайта на МВР са предоставени и линкове, на които може да се следи в реално време радиационния фон както в Украйна, така и у нас.

По данни, получени от националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на радиационния гама-фон, на територията на страната не е регистрирана промяна на радиационния фон, съобщиха от МВР.

Националният оперативен център на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” получава актуална информация за ситуацията на територията на Украйна.

От Агенцията за ядрено регулиране съобщават, че при тях няма постъпило съобщение за опасност от трансгранично радиоактивно замърсяване във връзка с информация за пожар в района на Чернобил в Украйна.

От там припомнят, че пожарът е възникнал на 29 юни в югоизточната част на зоната с ограничен достъп на АЕЦ "Чернобил". Според информация от Регулиращия орган на Украйна няма значими изменения на радиационните параметри, характерни за района.

Няма изменение на радиационния фон за територията на България, съгласно измерванията от Националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на гама-фона (BULRaMo), поддържана от Изпълнителна агенция по околна среда към МОСВ, се посочва в съобщението на АЯР.