Поклонически лагер оживява във В. Търново
Поклонически лагер оживява във В. Търново / DarikNews.bg, архив

Поклонически лагер ще даде началото на второто събитие от Фестивала на историческите възстановки „Средновековна България“ във Велико Търново. Лагерът ще бъде пресъздаден тази вечер от 20:00 ч. в двора на църквата „Св. 40 мъченици“ и манастира Великата Лавра. Възстановката ще започне с факелно шествие, а в двора на църквата членовете на търновския клуб „Традиция“ ще разпънат походни шатри и ще пресъздадат атмосферата на средните векове с кухнята, музиката, танците и забавленията от онази епоха.

На 11 и 12 юли фестивалът ще продължи на крепостта Царевец от 9:00 до 18:00 ч. с различни игри и работилници за деца и възрастни. Малките посетители на събитието ще могат пробват забавленията на техните връстници от Средновековието – пренасяне на яйце с пръчка до гърненце, хвърляне на камъчета в обувка, теглене на въже, хвърляне на метални кръгове върху рог, чупене на орехи, пускани по дъска и др. Децата ще изработват ножчета и кожени изделия, торбички и медальони по старинни технологии, ще се учат на калиграфия и реставрация на керамични съдове и др. В музей на открито варненските реанактори от Сдружение „Чигот“ ще покажат въоръжение от XII-XIV в., а Калина Атанасова ще представи своите реконструкции на средновековни костюми от епохата на Второто българско царство.

Фестивалът на историческите възстановки „Средновековна България“ стартира през юни и е част от програмата за Националните чествания посветени на 830-годишнината от въстанието на болярите Петър и Асен и възобновяването на българската държава. Инициативата е на Община Велико Търново и се реализира от местния Клуб „Традиция“ с участието на реанакторски групи от страната.

В края на август, на 29-ти и 30-ти, акцент във фестивалната програма ще са различните занаяти от българското Средновековие  и демонстрации на битки -  между мечоносци и копиеносци, превземането на кула и др. Финалът ще е през октомври, в църквата-музей „Св. Димитър Солунски“, с голяма възстановка, пресъздаваща обявяване въстанието на Асеневци срещу Византия на 26 октомври 1185 г.

Входът за фестивала е свободен, като се заплаща само таксата за посещение на Архитектурно-музеен резерват „Царевец“.

Ето и пълнта програма за настоящото събитие от фестивала:

10 юли (петък) - Поклоннически лагер
20,00 ч. Църква „Св. 40 мъченици“ и манастир Великата Лавра
• Възстановка на лагер на поклонници  с походна готварница, кръчма, пазар,, работилници, музика и танци.

11 и 12 юли (събота и неделя) - Средновековно селище Търновград
9,00 – 18,00 ч. крепост Царевец
• Демонстрации на занаяти: Студено коване и чеканка (изработване на елементи за шлем и накити). Обработка на кожа, изработване на кожени изделия и  производството на пергамент. Монетосечене. Дърворезба. Ножарство. Плетене на дантела и на колани на кори.
• Демонстрация на бойни оръжия и доспехи от XII-XIII век. Стрелба с лък, арбалет и балиста.
• Изложба на облекла и накити, пресъздадени по образци от средновековието на България.
• Състезателни игри от средновековието.
• Средновековна кухня: приготвяне на ястия по стари рецепти, печене на безквасен хляб на плоча, дегустация на сладки и пълнозърнест хляб по средновековни рецепти, дегустация на медовина.