В Борисовата градина няма да се строи
В Борисовата градина няма да се строи / снимка: БГНЕС, архив
В Борисовата градина няма да се строи
80835
В Борисовата градина няма да се строи
  • В Борисовата градина няма да се строи

В Борисовата градина в София няма да има застрояване, категорични са от журито в конкурса за концепция за развитие на парка. Победителят, който ще реализира проекта за нов облик на емблематичната градина, е дружеството „Ковачев архитекти”.

Предвижда се възстановяването на летния театър, къпалнята „Мария Луиза” и премахване на голяма автокъща близо до бул. „Драган Цанков”. Сред препоръките на журито, с които спечелилите конкурса ще трябва да се съобразят са - ограничаване на колите и осигуряване на повече велоалеи, които да свързват отделните части на парка.

Фирмата, която спечели конкурса за изработване на общ устройствен план на парка, е „Ковачев архитекти”. Техният проект предвижда запазване на основните части в настоящия им вид. Според Лорита Радева, председател на комисията по екология в Столичния общински съвет, не е възможно допълнително застрояване в Борисовата градина.

Борисовата градина в центъра на София ще е с чисто нов облик

„Категорични сме по отношение на това, че в парка не следва да се допуска ново строителство. Всички дейности, които искаме да случват в парка, трябва да бъдат първо в посока на запазване на градинско-паметното изкуство, без промени, без интервенция и присъствие на обекти, които са неприсъщи за такъв тип теротирии”, обясни Радева.

Достъп на превозни средства до парка може да бъде осигурен само при определени условия, допълни Радева.

„Там, където разхождаме децата си, където се движат, трябва да имаме свобода на движение. Дори тогава, когато се налага както специализирана автомобилна техника да влезе, така и при определени събития да се осигури контролиран достъп, това да бъде с разделяне на различните видове движение, да нямаме преплитане, така че в алеите, където се движат децата, да бъдат създавани рискови ситуации”, посочи тя.

На 9 юли на редовно заседание на Столичния общински съвет се очаква да бъдат одобрени резултатите от конкурса за нов облик на Борисовата градина.