Цацаров: Дължат се отговори за морала и поведението на някои адвокати
Цацаров: Дължат се отговори за морала и поведението на някои адвокати / снимка: БГНЕС
Цацаров: Дължат се отговори за морала и поведението на някои адвокати
80825
Цацаров: Дължат се отговори за морала и поведението на някои адвокати
  • Цацаров: Дължат се отговори за морала и поведението на някои адвокати

Ръководството на адвокатурата дължи отговори за морала на защитата и за поведението на някои адвокати. Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров.

Коментарът му беше провокиран от изказване на премиера Бойко Борисов, който на вчерашното заседание на правителството заяви, че "не знае как да обясни на обикновения човек, че адвокатите не могат да бъдат следени, за да се издири клиентът им". Въпреки че според Цацаров има много недобросъвестни адвокати, „абсолютно невъзможно и забранено от закона" е те да бъдат подслушвани.

Разговорите между адвокатите и клиентите са свещени, беше категоричен главният прокурор. Въпреки това обаче според него адвокатурата трябва да даде отговори, които дължи, за морала на някои представители на професията:

„Има колеги, за които ръководството на адвокатурата трябва да се произнесе - за морала на защитата, за начина, по който тя подхожда, за публични изказвания, които се правят по телевизията. Част от адвокатите се превърнаха в един момент в телевизионни звезди - дали това не е някакъв тип реклама".

Като пример за пазарлъците от страна на някои адвокати Сотир Цацаров посочи случая с убийството на АМ "Струма", за което заподозрян и все още издирван е Емил Чачев - Ембака. Преди няколко дни публично неговия адвокат Росен Недин заяви, че с клиента му поддържат връзка и той ще се предаде всеки момент:

„Нима е нормално да водим пазарлък от името на защитата. Да, вярно, функцията на адвоката е много благородна и свястна в едно нормално общество, но не е на борсов посредник, в противен случай страда цялото общество".

Цацаров беше категоричен, че силата на адвоката е в правото, а не в пазаренето. Това обаче не отменяло правилото, че разговорите адвокат-клиент са „свещени" и няма как да се подслушват:

„Това е абсолютно невъзможно, това е забранено от закона. Не може да бъде допуснато в една демократична държава, но че има злоупотреба с това - е ясно".