Пентагонът включи Китай сред страните, заплашващи сигурността на САЩ
Пентагонът включи Китай сред страните, заплашващи сигурността на САЩ / Thinkstock/Getty Images

Новата национална военна стратегия на САЩ, публикувана от Пентагона, посочва четири държави, сред които и Китай, като страни, които мога да заплашат интересите на САЩ в областта на сигурността, предаде Франс прес.

"Подкрепяме възхода на Китай и го насърчаваме да стане партньор с цел постигане на по-голяма международна сигурност, но претенциите на Китай върху почти цялото Южнокитайско море не отговарят на международното право", се посочва в документа, съдържащ около 20 страници.

"Агресивните" строителни дейности на Пекин върху изкуствени острови в зоната позволяват разполагането на въоръжени сили насред жизненоважни морски пътища", се добавя в документа.

Трите други страни, посочени в стратегията като "опитващи се да поставят под въпрос ключови аспекти на световния ред", са Русия, Иран и Северна Корея.

"Нито една от тези страни не е възприемана като държава, търсеща директен военен конфликт със САЩ и техните съюзници. Въпреки това всяка една от тези страни поражда сериозно безпокойство във връзка със сигурността", се допълва в документа.

Американската национална военна стратегия подчертава също и заплахата, идваща от екстремистки организации като "Ислямска държава" или Ал Кайда.

"Днес вероятността от американско въвличане в конфликт с някоя могъща държава може да се смята за слаба, но все пак е нарастваща. Но за сметка на това екстремистки организации, прибягващи до насилие, представляват непосредствена заплаха за междурегионалната сигурност благодарение на това, че те използват новите технологии за пропаганда, кибервойна или за създаването на експлозиви", се казва в документа.

"Международният контекст, свързан със сигурността е по-непредвидим, откогато и да е било през 40-те ми години на военна служба", заявява в предговор към стратегията генерал Мартин Демпси, председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ.

"Бъдещите конфликти ще възникват по-бързо, ще траят по-дълго и ще се водят на бойно поле, което в технологичен план ще изисква повече усилия", посочва той.

От десетина години китайският военен бюджет бележи двуцифрен растеж с изключение на 2010 г., когато нарасна само със 7 процента. Китай постигна напредък в областта на разработването на ракети и това поражда безпокойство у американските стратези, отбелязва агенцията.

Източник: БТА