Сепаратистите в Донецк насрочиха местни избори през октомври
Сепаратистите в Донецк насрочиха местни избори през октомври / БГНЕС, архив

Властите в самопровъзгласилата се Донецка народна република в Източна Украйна въведоха специален режим на самоуправление на контролираната от тях територия, а на 18 октомври тази година ще проведат местни избори. Това обяви лидерът на ДНР Александър Захарченко в изявление, разпространено днес от Донецката новинарска агенция и цитирано от ТАСС.

Според Захарченко последните едностранни действия на Киев по приемането на поправки в украинската конституция показват, че "киевският режим де факто е изоставил минския мирен процес. В създалите се условия ДНР е принудена заради спасяването на споразуменията от Минск да пристъпи към самостоятелното им изпълнение". Той обръща внимание, че ДНР "започва да действа незабавно, без да чака Киев да се вразуми".

В изявлението се казва още, че изборите на 18 октомври ще бъдат организирани въз основа на принципните положения на законопроекта за изборите в Украйна, разработен от ДНР и ЛНР (Луганската народна република), който е предаден в Контактната група в рамките на "диалога за модалността на провеждане на местните избори".

Тези избори ще бъдат проведени при спазване на съответните стандарти на ОССЕ и под международен мониторинг, се казва в документа.

По думите на Захарченко "представителите на Украйна са участвали в обсъждането и съгласуването на решенията", въз основа на които властите в Донецк сега предприемат тези стъпки. Той възлага на правителството и ЦИК на ДНР съвместно с Народния съвет "да предприемат изчерпателни мерки за тяхната реализация. Според него това не само "ще съхрани минския мирен процес, но и ще му придаде нужната динамика и в крайна сметка ще доведе до окончателно прекратяване на войната в Донбас и до политическо уреждане на предизвиканата от нея глобална криза".

Източник: БТА