Клинтън и Буш - най-популярните претенденти за президент на САЩ
Клинтън и Буш - най-популярните претенденти за президент на САЩ / снимки: БГНЕС

Бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън и бившият губернатор на Флорида Джеб Буш са най-популярните претенденти за президент на САЩ на предстоящите през 2016 г. избори. Това показват данните от допитване на Си Ен Ен и института О Ар Си (ORC), предаде ТАСС.

Републиканецът Джеб Буш, който в средата на юни обяви намерението си да се включи в надпреварата за Белия дом, е подкрепян от 19 процента от запитаните, а на съпартиеца му милиардера Доналд Тръмп отдават предпочитание 13 процента. Останалите 12 претенденти за номинацията на Републиканската партия са с далеч по-скромна поддръжка: бившият губернатор на Арканзас Майк Хъкаби е подкрепян от 8 процента, а неврохирургът Бен Карсън и сенаторът от Кентъки Ранд Пол са с по 7 процента подкрепа.

В Демократическата партия най-голяма е подкрепата за бившия държавен секретар Хилари Клинтън - 57 процента. 16 процента от анкетираните биха искали кандидат на демократите за президент да е сегашният вицепрезидент Джо Байдън, а 14 процента искат сенатора от Върмонт Бърни Сандърс. Байдън засега не е обявявал официално решение да се включва в надпреварата.

Клинтън и Буш  найпопулярните претенденти за президент на САЩ
netinfo

На въпрос кого биха подкрепили при избор между Хилари Клинтън и Джеб Буш, 54 процента предпочитат Клинтън, а 41 процента - Буш. Ако трябва да се избира между Клинтън и губернаторът на Ню Джърси Крис Кристи, който наскоро обяви включването си в президентската надпревара, 56 процента биха подкрепили Клинтън, а 37 процента - Кристи.

Сред най-важните теми в предизборната кампания 88 процента посочват състоянието на икономиката, 83 процента - проблемите на здравеопазването и 81 процента - борбата с тероризма. Допитването е извършено между 26 и 28 юни сред 1017 души. Кой ще стане официалният кандидат на Републиканската партия за президент ще се реши окончателно на партийния конгрес в Кливланд от 18 до 21 юли 2016 г. Демократическата партия пък ще издигне официално кандидата си на конгрес във Филаделфия от 25 до 28 юли 2016 г.

Източник: БТА