Осем града са критични точки за етнически конфликти
Осем града са критични точки за етнически конфликти / снимка: БГНЕС, архив
Осем града са критични точки за етнически конфликти
80817
Осем града са критични точки за етнически конфликти
  • Осем града са критични точки за етнически конфликти

Министерството на вътрешните работи ще бори битовата престъпност с камери, но няма капацитета само да изгражда видеонаблюдение.

Това заяви силовият министър Румяна Бъчварова по време на изслушване в Народното събрание.

Тя коментира още и предприетите мерки за борба с престъпността и овладяване на напрежението в местата с концентрирано ромско население. По думите й анализът, който е изготвен в МВР около събитията в Гърмен, сочи, че 8 български града са критични точки с потенциал за бъдещи етнически конфликти.

Справянето с битовата престъпност е приоритет и за това ръководство на МВР. То дори е изготвило карта на престъпността в страната, според която от началото на годината тя е намаляла с над 10%. Разкритите престъпления пък били с 5 на сто повече. Според вътрешния министър Румяна Бъчварова обаче бюджетът на ведомството поставя редица ограничения пред работата, включително в посока виеонаблюдение:

„Без да искам да прехвърлям каквато и да било отговорност, мерките, които може да приложи МВР, са една малка част от мерките, които трябва да бъдат приложени, за да се овладее това изключително опасно обществено явление. МВР няма нито бюджет, нито потенциал да изгражда видеонаблюдение, особено в малките населени места".

Бъчварова заяви, че в тази посока МВР чака съдействие от страна на общините и на частните охранителни фирми. По въпроса с напрежението в районите със смесено население, Бъчварова заяви, че потенциал за етническо напрежение заради високата ромска престъпност има в следните градове:

„Видин, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали, Добрич, Плевен, Враца и Монтана, като най-висока е във Видин и Сливен".

С малки изключения, според анализа на вътрешното министерство, всички точки , които са потенциални огнища за междуетнически конфликти, не се отличават с висока ромска престъпност:

„Може би единственото изключение са Бяла Слатина, Козлодуй, Мечка. Всички останали потенциално критични точки са в зона, в която няма висока ромска престъпност".

Друга мярка, на която вътрешният министър възлага надежда за справяне с напрежението в местата със смесено население, е назначаването на инспектори към полицията от ромски произход. Имало обаче проблем с подбора на хора, които да нямат криминални регистрации. Затова тази идея щяла да се развива в бъдеще.

Румяна Бъчварова коментира още и искането на синдикатите на служителите в МВР за оставка на дългогодишния шеф на пожарната Николай Николов. Тя беше категорична, че е изключително доволна от работата на Николов и не смята да се съобрази с желанието на синдикатите. По думите й униформените не са орган по назначаване на кадри в министерството.