ЕК обяви въпроса за референдума в Гърция за безсмислен
ЕК обяви въпроса за референдума в Гърция за безсмислен / Thinkstock/Getty Images

Европейската комисия се надява да постигне споразумение с Гърция до 20 юли, когато Атина ще трябва да плати 3,5 милиарда евро на Европейската централна банка (ЕЦБ). Това заяви европейският комисар за еврото и на социалния диалог Валдис Домбровскис.

"Постигането на споразумение е възможно, но това изисква политическа воля и от двете страни", каза той. Домбровскис отново подчерта, че не става въпрос за втората гръцка спасителна програма, която вече изтече "безвъзвратно" на 30 юни. "Днес се намираме в една нова ситуация и е необходимо да се обсъди нова програма за помощ", заяви еврокомисарят.

"Европейската комисия проучва молбата на Гърция за ново двегодишно споразумение с Европейският механизъм за стабилност", каза той, като добави, че предварителните констатации ще бъдат представени на днешната среща на Еврогрупата.

Гърция иска нова двугодишна програма от ЕС

Европейската комисия обяви, че въпросът от предстоящия референдум е безсмислен, защото с него се търси оценка на спасителната програма, която изтече окончателно.

Генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд заяви, че референдумът няма да отговаря на европейските стандарти, ако се проведе в неделя, както е планирано.

Гръцкият в. "Катимерини" съобщава, че пред Асошиейтед прес Ягланд е заявил, че международните стандарти препоръчват референдумът да се проведе с две седмици предупреждение, като по този начин се дава необходимото време за дискусии. Също така въпросът, който е поставен, трябва да бъде ясен, като също така трябва да присъстват и международни наблюдатели, които да проследят вота.

Референдумът "беше свикан в такъв кратък срок, който сам по себе си е голям проблем", каза Ягланд като допълни, че въпросът, който е бил поставен, не е съвсем ясен.

Днес стана ясно, че гръцкият премиер Алексис Ципрас е изпратил писмен отговор до кредиторите, че е готов да приеме условията им за финансова помощ, но е настоял за някои допълнителни условия.

Исканията на Алексис Ципрас към кредиторите

Според писмото, което е било получено в Брюксел, Атина е приела повечето условия в офертата, която беше представена в неделя от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, но според източника има и някои промени.

Източник: БГНЕС