Опашки от желаещи да изтеглят пари се извиха пред банките в Гърция. На една от опашките дори се стигна до бутане и размяна на удари.

Гърция трябваше да отвори клонове на банки, за да може да се изплатят пенсиите на пенсионерите в страната, които не ползват банкомати.

Независимо от възможността за теглене на ограничени средства от банкоматите, много възрастни хора без кредитни или дебитни карти в Гърция не могат да получат пенсиите си. Те обаче могат да получат само до 120 евро тази седмица.

В Гърция е обявена банкова ваканция, а банкоматите пускат по 60 евро на ден, като това не важи за чужденците. Пред машините за теглене на пари се извиха опашки в неделя, а централната банка обяви тогава, че полага огромни усилия, за да смогне да ги зарежда.

До тези драматични решения се стига, след като международните кредитори на Гърция отказаха да продължат срока на спасителното финансово споразумение, изтичащо на 30 юни. Атина фактически прекъсна преговорите, като ги обвини, че искат да поставят Гърция на колене, и изненадващо обяви референдум на 5 юли, на който гръцкият народ трябва да се произнесе одобрява ли предложенията на кредиторите.