Честит рожден ден, Държавна опера Стара Загора!
Честит рожден ден, Държавна опера Стара Загора! / DarikNews.bg, архив
Честит рожден ден, Държавна опера Стара Загора!
80807
Честит рожден ден, Държавна опера Стара Загора!
  • Честит рожден ден, Държавна опера Стара Загора!

В 21:00 часа на Античен форум „Августа Траяна" започва празничен юбилеен концерт, посветен на 90 години от създаването на първата извънстолична опера в страната.
Диригент на този забележителен концерт-спектакъл е Маестро Мартин Пантелеев. Калуди Калудов, Костадин Андреев, Юлиан Константинов, Анна Дитри, Таня Иванова и Александър Крунев пристигат специално, за да се присъединят с изпълненията си към празника на Старозагорската опера. Публиката ще има възможността да се наслади и на изпълненията на солистите на Държавна опера-Стара Загора Елена Баръмова, Русалина Мочукова, Александър Марулев, Деси Стефанова, Яница Нешева, Михаела Берова, Иван Кабамитов, Ивайло Йовчев, Борис Тасков, Георги Динев, Гергана Русекова, Валери Турманов, Нина Димитрова, Марк Фаулър, Милко Михайлова. Участват хор, оркестър и балет в една вълнуваща програма с най-любимите арии, дуети и ансамбли от любими опери, оперети и мюзикли.

Държавна опера-Стара Загора е първата извънстолична опера в страната. Рождената и дата е 1 юли 1925 година - с премиерата на операта „Гергана" на Маестро Георги Атанасов. На 22 март 1928 г. Операта се обявява като Южнобългарска районна опера. От март 1933 г. продължава дейността си със собствено ръководство. Пръв неин директор е Димитър Христов, диригент - Александър Георгиев. На 14 май 1934 г. Операта е наречена Старозагорска общинска опера. От 1942 г. Общината предоставя за репетиции на Операта бившата сграда на Радио Стара Загора, срещу Градската градина (днес Универсален магазин). Важен момент в историята на Старозагорската опера е 1946 година, когато държавата, която до този момент частично е подпомагала дейността ѝ, оценявайки приноса ѝ в нашата култура, изцяло поема нейната издръжка.
През 1971 г. е открита новата сграда на Операта в Стара Загора. Това е първата сграда в България, строена специално за опера. При гостуването на делегация от музикални дейци от Великобритания, гостите са удивени, че по това време в България може да бъде изградена съвременна оперна сграда, тъй като в Лондон още няма такава. Това е оповестено и в тяхната преса.

През 1991 сградата на Операта е унищожена от пожар. След дълги години на събиране на средства за възстановяване на сградата, включително чрез дарителски сметки от родолюбиви граждани, най-после с изключителното финансово съдействие на Община Стара Загора, ремонтът приключва и на 5 октомври 2010 (празникът на град Стара Загора), с премиерата на операта "Кармен" от Жорж Бизе - отново се отварят вратите на най-красивата оперна сграда в България. След реконструкцията Старозагорската опера вече разполага с най-голямата и най-модерната въртяща се сцена в различни посоки и равнини в страната. Изпълнена е и система за художествено осветление, доближаваща се до голяма степен до тази на световноизвестните сцени. С ново интериорно обзавеждане са фоайетата, в едно от които е реставрирано оцелялото изключително ценно керамично пано на академик Дечко Узунов. На 16 декември 2010, в деветото издание на конкурса "Сграда на годината" в категория "Култура, наука и религия", наградата е за Операта в Стара Загора."

Държавна опера-Стара Загора поддържа изключително богат репертоар от класически оперни и оперетни заглавия, барокови произведения, модерни балетни спектакли, представления за деца.
Въпреки трудностите, пред които колективът на културната институция е изправен в момента, въпреки тежкото финансово състояние, трупата продължава да работи усилено и да подготвя нови заглавия.

„За мен старозагорската опера е съдба. Винаги със се връщал в Стара Загора и съм държал на името на операта", разказа пред Дарик една от най-ярките звезди на Държавна опера Стара Загора Александър Марулев. За пожара и трудностите след него може да чуете в прикачения звуков файл.