Бедствено положение в квартал на Перник заради свлачище
Бедствено положение в квартал на Перник заради свлачище / снимка: БГНЕС, архив

Бедствено положение е обявено за пернишкия квартал "Рудничар", заради активирало се свлачище, предизвикано от незаконния добив на въглища.

"Веднага след подаването на сигнала бе направен оглед на място и бе установено, че три къщи в кв. „Рудничар" са пропукани заради свлачище", каза кметът Иван Иванов.

Заради проблема е свикан кризисният щаб и е обявено бедствено положение. Хората от пострадалите постройки са евакуирани и са настанени в общински жилища, а районът на свлачището е обезопасен и има постоянна полицейска охрана.

"Имаме намерение да предприемем мерки за трайно решаване на този проблем. Години наред незаконните прокопавания в района тормозят гражданите и ние сме твърдо решени да спрем това", категоричен е Иван Иванов.

„Голям проблем е, че незаконният добив на въглища не е криминализиран. Ние хващаме нарушителите, но преписките ни се връщат от прокуратурата", каза още градоначалникът.
Затрупването на дупките е трудоемко и скъпо. Всеки месец общината харчи средно между 3 000 и 5 000 лева за обезопасяването на везаконните рудници.

На мястото е извикана спасителна служба към „Въгледобив Бобовдол" ЕООД. След направения оглед е установено, че става дума за 15-метрова галерия с дълбочина около 10-15 метра, в която има много малко кислород. Входовете към незаконните галерии са на терена на „Елит Груп".