Над 130 кучета от приюта вече имат нов дом и стопани
Над 130 кучета от приюта вече имат нов дом и стопани / Общински приют за безстопанствени животни

Старозагорска област е една от четирите области в страната, в които броят на осиновените безстопанствени кучета, е най-голям. Това показва анализът на обобщената информация от общините за изпълнението на програмите за овладяване на популацията от безстопанствени кучета.

За първите пет месеца на годината в Стара Загора 133 кучета са намерили нов дом и стопани, а броят им за изминалата година е 232. В момента в общинския приют са настанени около 35 четириноги. Осиновените кучета в страната през 2014 година са 2 336.

Защо си заслужава да си осиновите куче от приют?

Кучетата са обезпаразитени

Кучетата са кастрирани ( според чл.23 от Наредба за реда и условията при отглеждане на животни в населените места на Община Стара Загора собствениците на кастрирани животни не трябва да плащат данък за тях).

Кучетата имат задължителна ваксина срещу бяс

Получавате ги напълно безплатно само срещу лична карта и попълване на документ по образец.

Няма опасност да се сдобиете с агресивно куче,защото животните, при които се установи агресия се евтаназират

Сдобивате се с верен приятел или чудесно куче пазач.

Какво е необходимо, за да си осиновите куче от приют ?

Посещавате приюта.

Избирате си подходящо куче, като имате в предвид, че отделните кучета стоят от 1 до 2 седмици в приюта и след това се връщат на местата, откъдето са заловени (стига да не са в близост до ясли, детски градини, детски площадки).

Представяте лична карта, за да гарантирате, че имате навършени 18 години.

Подписвате се в протокол, че ще спазвате Закона за защита на животните и ще осигурите необходимите условия за живот на избраното от вас куче.

Кучето вече е Ваша собственост и носите отговорност за него. Служителите от приюта имат право да проверяват в каква среда го отглеждате и как се грижите за него.

Приютът за безстопанствени животни в град Стара Загора е основан на 15 март 2005 година. В приюта се настаняват временно безстопанствени кучета /родени като такива, загубени или изоставени от своите собственици/ и животни, доведени от граждани. Съгласно Програмата за овладяване на популацията и разпоредбите на Закона за защита на животните безстопанствените кучета се залавят от екипа на приюта, обезпаразитяват се, ваксинират се срещу бяс, кастрират се, маркират се и след необходимия възстановителен период се връщат по местата, от които за заловени. Минималният срок на пребиваване на кучета в приюта е 7 дни. Ако се констатира болест или неразположение, кучетата остават в приюта до момента, в който са готови да заживеят в естествената за тях среда, с изключение на болнични и учебни заведения, ясли и детски градини.
В приюта се води регистър, в който се вписват пълни данни за всяко заловено куче. Всеки ден, включително в почивни и в празнични дни, в обекта има дежурен служител, който да се грижи за настанените животни.
От Общинския бюджет всяка година се отделят средства за ефективното функциониране на Приюта за безстопанствени животни. Разходите по пълната издръжка на приюта, включително ремонти и подобрения, се осигуряват от бюджета на Община Стара Загора и се разходват по реда на системата за финансово управление и контрол.

Приютът в Стара Загора се намира в кв. „Зора", район Опитно поле в близост до магазин Метро. e-mail: priut_stz@abv.bg