Завърши паспортизацията на парк Бедечка
Завърши паспортизацията на парк Бедечка / DarikNews.bg, архив

Приключи паспортизацията на ценни дървесни видове в парк Бедечка. Близо два месеца двама специалисти, подпомагани от двама общи работници, заснеха и описаха около 1500 дървесни видове, ценни декоративни дървета.

Ръководителят на екипа ландшафтен архитект Тодор Добрев каза за Дарик, че в парк Бедечка има масиви от кедър, кипарис, чинар, липа, конски кестен. Всеки голям град е длъжен да извърши подобна паспортизация според държавна наредба, обясни архитектът и добави, че подобни дейности за описване и запазване на ценни дървесни видове могат да се извършат на Старозагорските минерални бани и в големите паркове на Стара Загора.

Текстовият, снимков и геодезичен материал ще бъде предаден в община Стара Загора до една седмица, тъй като трябва да бъдат отстранени малки технически грешки.

"Завършената паспортизация означава, че няма начин институциите в Стара Загора да пишат самоволно строителни разрешителни за тази територия. Всеки, който иска да строи ще се нуждае от специално разрешение. Глобата за самоволно изсичане на такива дървета е 50 000 лева", обясни вносителят на предложението за паспортизация в Общинския съвет Тихомир Томов.

Той внесе предложението за извършване на паспортизация в началото на годината.

„По-голямата част на квартал (парк) „Бедечка" е гъсто залесена или гориста местност с ценни дървесни видове. Предвид факта, че за тази територия е приет подробен устройствен план - план за регулация и план за застрояване, Общинският съвет и Общинската администрация са длъжни да обезпечат запазването на растителността", е записано в документа, който бе гласуван и одобрен на сесия на общинския съвет през март.