Десетки задържани при спецакция срещу нелегалните имигранти
Десетки задържани при спецакция срещу нелегалните имигранти / снимка: БГНЕС
Десети задържани при спецакция срещу нелегалните имигранти
80795
Десети задържани при спецакция срещу нелегалните имигранти
  • Десети задържани при спецакция срещу нелегалните имигранти

Десетки нелегални имигранти бяха задържани при акция на ДАНС в столицата. В продължение на няколко часа служители на агенцията провериха различни адреси основно в района на Женския пазар. Акецията беше подпомогната и от столичната полиция, но засега от МВР отказват подробности.

Повод за акцията е разследване на канал за трафик на бежанци.

Четирима от организаторите на нелегалния канал са били задържани по време на акцията. Чужденците са от иракси и сирийски произход. Предстои те да бъдат експулсирани извън територията на страната. Властите издирват още един участник в престъпната схема, който обаче се намира в Турция.

Установено е, че нелегалната мрежа е акумулирала значителни финансови средства от незаконната си дейност, съобщиха от ДАНС. Организаторите на канала са поддържали висок стандарт на живот, притежавали са значителни финансови средства, луксозни автомобили и скъпи недвижими имоти.

Дейността на мрежата е създала предпоставки за застрашаване на националната сигурност, поради опасност от проникване на чужденци от рискови региони, потенциално свързани с терористична и екстремистка дейност. Допълнителен рисков фактор са натрупаните незаконно придобити големи парични суми, чието предназначение за друга престъпна дейност или тероризъм се проверява.

При операцията са извършени проверки на общо 17 адреса, по предварителна информация - за настаняване на нелегални имигранти. Проверени са 81 чужди граждани. Установено е, че 27 от тях са незаконно пребиваващи в страната лица. В районни управления на МВР са отведени 20 лица и се работи по установяване на самоличността им. На Държавна агенция „Бежанци" са предадени 5 деца и двамата им родители.

Очевидци разказаха, че в квартирите и хостелите около „Женския пазар” ежедневно пристигат нови и нови чужденци, сред които предимно сирийци.

Хората обаче оставали най-много до два-три месеца, след което търсели начин да напуснат нелегално страната.

В понеделник на магистрала „Тракия”, в близост до входа на столицата  полицията задържа 120 нелегални имигранти, натоварени в ТИР. Повечето от хората, сред които голяма част жени и малки деца, бяха от сирийски произход.

От МВР тогава задържаха и петима от участниците в схемата за превеждане на хора от границата с Турция, през столицата, към страни от Западна Европа.  По неофициална информация акцията тази сутрин също е част от разследване на такъв канал за трафик на хора. Официална информация се очаква по-късно през деня.