Тийнейджърка от Разград спечели статуетка „Арлекин“ с документален филм
Тийнейджърка от Разград спечели статуетка „Арлекин“ с документален филм / netinfo

Тийнейджърка от Разград спечели първо място в един от разделите на Международния фестивал за детско и медийно изкуство „Арлекин“ във Варна.

Фатме Соколова от клуб „Репортери“ към Центъра за ученическо, техническо и научно творчество е представила пред журито документалния филм „Разград – минало и съвременност“. Творбата й е посветена на историческите и културните забележителности на града, на личности, прославили Разград в миналото и днес. Във филма са включени интервюта за Станка и Никола Икономови и техния син Григор Попов с тяхната потомка Теменуга Иванова, изказвания на писателя Иван Джебаров за  книгата му „Лудогорски легенди“, на младия талант Павел Матеев, достигнал до финала на телевизионния формат „Големите надежди“,  на  Валентин Димов за Националния фолклорен събор „Лудогорие“ и част от възстановката на сватбата по „Време разделно“, сред запомнящите се мигове на разградска прослава е и спасяването на дузпите от Козмин Моци на мача „Лудогорец- Стяуа“, довело до  класирането на отбора в груповата фаза на Шампионска лига.

Конкуренти на Фатме на финалната права в раздел „Документални филми“ са били филм за Созопол на българка, живееща в Канада и филм на Национална професионална гимназия по прецизна техника и оптика „М. В. Ломоносов“ – София.

Филмът на Фатме е направен с телефон и фотоапарат, изработен е благодарение на спонсорството на кмета на Лозница Айхан Хашимов.

Тийнейджърка от Разград спечели статуетка Арлекин с документален филм
netinfo

Фатме Соколова е ученичка в 11 клас в ПМГ“Акад. Никола Обрешков“-Разград, член е на клуб „Репортери“ към ЦУТНТ с ръководител Веселина Йотова. Клубът миналата година спечели голямата награда в същия конкурс в раздел „Радиопредавания“, тази година продукцията на младите репортери от Разград също е сред трите финалисти в раздела.

Във фестивала „Арлекин“ участваха над 150 млади хора от всички краища на страната и от САЩ, Канада, Грузия. Разделите, в които се състезаваха участниците бяха: „Игрални филми“, „Документални филми“, „Видеолипове“, „Телевизионни репортажи“, „Анимации“, „Радиопредавания“, „Интернет сайтове“, „Клипове“  на тема „Защо обичам Варна“.  Журито бе от деца и младежи от  Канада, Дубай и Варна.