Осъдиха условно д-р Мичев
Осъдиха условно д-р Мичев / netinfo

Хирургът в разградската болница д-р Бранимир Мичев получи условна присъда за изтегляне на 600 лв. от две чужди банкови карти.

Съдът прие многобройни смекчаващи обстоятелства и слезе под минимума за такова престъпление, санкцията е от 2 до 8 години, а д-р Мичев получи наказание от 6 месеца лишаване от свобода със срок на отлагане 3 години. Също условна присъда получи и другата обвиняема в процеса – 21-годишната Емел Юмерова от Цар Калоян. Нейното наказание е за теглене на 400 лв. от една банкова карта – 5 месеца със срок на отлагане 3 години. Съдът наложи и глоби на двамата – 600 лв. за д-р Мичев и 400 лв. за Юмерова.

Банковите карти са на 65-годишния Ахмед Мехмед и бившата му съпруга Севинч. Според обвинителния акт двамата подсъдими често са гостували на Ахмед Мехмед, дебитните карти били взети от апартамента с пин-кодовете до тях, парите са изтеглени през декември 2013 г. По-късно, когато започнало разследването, д-р Мичев възстановил парите.

В обясненията си пред съда д-р Мичев разказа, че е изтеглил парите като услуга на една от свидетелките в процеса – Емине Сабриева от село Манастирско. Тя също често посещавала дома на бай Ахмед. На Сабриева бе извършена съдебно-психиатрична експертиза, която установи, че има трета, последна степен на синдром на алкохолна зависимост, както и начална фаза на деменция, но е годна да дава показания като свидетел. Д-р Мичев оспорваше този факт през целия процес, в края му заяви, че е обвиняем, защото е свършил услуга на тази жена, която често го търсела и на работа, помагал й и друг път.

В обясненията си Емел Юмерова пък разказа, че случайно се озовала на местопрестъплението. С приятелка отивала към парка, за да бяга, когато видяла колата на д-р Мичев на тротоар на ул. „Паркова“. Лекаря познавала като приятел на баща й, който оперирал и самата нея след като получила травма. Той й съдействал да си намери квартира в Разград, като офертата била за апартамента на бай Ахмед, който бил обявил, че ще заминава за Турция. В колата била Сабриева, тя повикала д-р Мичев с молба да й изтегли пари от близкия банкомат, тъй като тя не можела да се справи. Юмерова се изненадала, че свидетелката има толкова пари и се доближила до банкомата при втората транзакция, така се оказала на записите на камерата над съоръжението.

Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативен съд-Варна в срок от 15 дни. Адвокатите на д-р Мичев и Юмерова бяха категорични, че ще обжалват съдебното решение.