Ансамбъл Българе ще представи в Добрич Последната нощ на Апостола
Ансамбъл Българе ще представи в Добрич Последната нощ на Апостола / netinfo

Национален фолклорен ансамбъл „Българе” ще представи в Добрич най-новия си спектакъл „Последната нощ на Апостола” на 15 юли. Създаден по идея на продуцента, режисьора и хореографа на ансамбъл „Българе” Христо Димитров и актьора Димитър Селенски, спектакълът показва една различна гледна точка за величието и падението, за жертвоготовността и предателството, съизмерени с всеотдайното дело на Васил Левски.

„Причината да се роди този спектакъл е усещането, че през последните години изразът на уважение пред паметта на Апостола става все по-формален акт, изпразнен от предишното искрено съпреживяване и преклонение пред подвига и саможертвата му” – споделя Христо Димитров. Сценичната адаптация на текстовете е дело на актьора Димитър Селенски, режисурата е на Христо Димитров и Димитър Селенски, а хореографията – на Христо Димитров.

Усилията на творческия екип, създал спектакъла, са насочени към чувството за национална принадлежност у съвременния българин. Приобщаването към събитието е провокация към зрителя, която му дава възможност да участва в процеса на преосмисляне на историческите факти чрез съпоставяне на народностното и личното, на доблестта и малодушието, на всеотдайността и егоизма. Новата експериментална форма на постановката има качествата да бъде обособена в собствена категория, твърди актьорът Димитър Селенски.

Ансамбъл "Българе" ще представи в Добрич "Последната нощ на Апостола"
netinfo

 

Първоначално замислен като събитиен спектакъл по конкретен повод, "Последната нощ на Апостола" бе представен за първи път на 19 февруари миналата година пред столичната публика. На 3 март той бе игран в Севлиево, после на сцените в Плевен, Стара Загора, Созопол, на първия събор „Войводска среща” в Жеравна, в Русе, Пловдив и през настоящата година в Самоков, Левски, Челопеч, Ямбол, Враца, Габрово и Сливен. Добрич е шестнадесетият град, където спектакълът ще бъде представен. Началото е от 20.30 часа на сцената на Летния театър.

Представлението е под патронажа на кмета на града Детелина Николова и е посветено на 178-ата годишнина от рождението на Васил Левски, която отбелязваме на 18 юли. Билети могат да се закупят на касата пред читалище "Йордан Йовков" , заявки се приемат и на тел. 0888 565 900. На спектакъла не се допускат деца под 10-годишна възраст.