Полицаите отмениха протеста, планиран за 5 юли
Полицаите отмениха протеста, планиран за 5 юли / снимка: БГНЕС, архив
Полицаите отмениха протеста, планиран за 5 юли
80779
Полицаите отмениха протеста, планиран за 5 юли
  • Полицаите отмениха протеста, планиран за 5 юли

Полицейските синдикати отмениха протеста, който трябваше да се проведе на празника на силовото министерство - 5 юли. Причина за това са започналите преговори с ръководството на ведомството и конкретни ангажименти, които те са поели към синдиката. Униформените се отказват засега и от исканите оставки на вътрешния министър Румяна Бъчварова и заместника и Красимир Ципов. Категорични са, обаче, че директорът на Пожарна безопасност и защита на населението Николай Николов трябва незабавно да напусне поста си.

Протестните действия започнаха на 12 юни и продължиха 18 дни. През това време заради липсата на социален диалог в министерството, заради продължаващата повече от година операция по охрана на границата с Турция, както и заради провежданата „на тъмно" реформа в МВР униформените поискаха четири оставки, а за 5 организираха поредния протестен митинг на служителите в сектора. Вчера обаче диалогът между двете страни е бил възстановен.

"Бяхме поканени официално на разговор, дадени са ни предложения и към момента ние смятаме за напълно коректно и логично да отложим мероприятието на 5 юли. В никакъв случай протестът не е прекратен. Ние очакваме преки доказателства, че тези намерения ще бъдат изпълнени, така че протестът остава в сила", заяви зам.-председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Илия Кузманов.

На въпроса от какво са готови да отстъпят, от синдиката са категорични, че това в никакъв случай няма да е искането за оставка на дългогодишния шеф на пожарната главен комисар Николай Николов.

От своя страна директорът на пожарната заяви, че няма никакво намерение да си подава оставка, освен ако тя не му бъде поискана лично от вътрешния министър Румяна Бъчварова. Той коментира и намерението на 37 служители на варненската пожарна да подадат рапорти за напускане. Според Николов напрежението сред огнеборците било провокирано от един единствен човек, но до няколко дни в пожарната служба щял да пристигне екип от психолози, който да разговаря с негодуващите огнеборци:

37 човека не са заявили това нещо, един човек го е заявил, че 37 ще пуснат. Явно има някакво напрежение. Съвсем скоро, до дни, екип от психолози ще отиде на място и ще разговаря с всеки един, за да може да съм абсолютно сигурен къде е точно проблемът, така че напрежението да се тушира. Никой няма полза от това нещо - нито ръководството на Варненската дирекция, нито самите служители, които твърдят, че са работили под стрес", коментира Николов.

„Искане на оставка и даване на оставка са политически актове. Аз съм държавен служител. Това решава министърът на вътрешните работи", допълни той.

И докато министерството на вътрешните работи се запознава с мотивите на униформените да настояват за оставката на шефа на пожарната, Синдикатът на МВР започна серия от срещи с депутати от парламентарно представените партии. Първи с проблемите на полицаите се запознаха представители на БСП, а след срещата депутатът Атанас Мерджанов коментира:

"Още при избирането на министър Бъчварова ние предупредихме за голямата опасност и хаосът, който може да възникне в това ведомство. Неслучайно тогава предупредихме, че е по-честно, по-отговорно и по-логично лично министър-председателят да поеме това министерство като съответен министър", допълни Мерджанов.